Vanaf welke temperaturen mag je stoppen met werken?

16-07-2019
warme temperaturen werken

Ha, eindelijk, zomer! Veel mensen denken bij warm weer meteen aan een terrasje op een zwoele zomeravond of een gezellige barbecue met de collega’s. Al moet er tijdens een hittegolf natuurlijk ook nog gewerkt worden. Wanneer zijn de temperaturen nu echt te hoog om te werken? Compliance Risk Manager Michèlle vertelt er alles over. 


Doe ik zwaar werk? 

Of je nu een kantoorjob hebt of buiten werkt, iedereen heeft recht op een aantal beschermende maatregelen. Om te weten wanneer het te warm is om jouw beroep goed te kunnen uitoefenen, moet je eerst weten onder welke categorie jouw werk valt. 

  • (Zeer) licht werk: bedienden, chauffeurs … 
  • Halfzwaar werk: timmerman, tractorbestuurder … 
  • Zwaar werk: spitten, zagen met de hand, schaven, kruiwagens duwen en trekken … 
  • Zeer zwaar werk: zwaar spitten en graven, beklimmen van ladders en trappen … 

Hoe wordt de maximumtemperatuur bepaald? 

Laten we eerst even een misverstand de wereld uit helpen: met een gewone thermometer of met een appje op je smartphone (neen, ook die van Instagram en Snapchat) kan je niet meten hoe warm het precies is op je werk. 

De enige geschikte meetmethode is een vochtige globethermometer. Dat is een toestel waarmee je niet enkel de temperatuur, maar ook de luchtsnelheid (wind, tocht) en de luchtvochtigheid meet. De combinatie van die factoren bepaalt dan de WBGT-waarde (WBGT staat voor Wet Bulb Globe Temperature). Vaak valt het resultaat van die WBGT-meting lager uit dan de temperatuur die met een gewone thermometer wordt vastgesteld. 

Is het te warm om goed te kunnen werken? 

Aan elke categorie werkbelasting is een WBGT-waarde gekoppeld, die bepaalt wanneer het te warm is om je beroep goed te kunnen uitoefenen: 

  • (Zeer) licht werk: 29 
  • Halfzwaar werk: 26 
  • Zwaar werk: 22 
  • Zeer zwaar werk: 18 

Let wel: als de WBGT-waarden overschreden worden, betekent dit niet dat je vrijgesteld wordt van je werk. De waarde geeft wél aan hoeveel rusttijd je moet inlassen: 

 (Zeer) licht werk  Halfzwaar werk     Zwaar werk    Zeer zwaar werk 

45 minuten werk - 
15 minuten rust WBGT 29,5WBGT 27WBGT 23WBGT 19

30 minuten werk -
30 minuten rust WBGT 30WBGT 28WBGT 24,5WBGT 21

Je interpreteert bovenstaande tabel als volgt: als bij licht werk de WBGT-waarde hoger is dan 29,5, dan hebben alle medewerkers recht op 15 minuten rust per uur. Is de WBGT-waarde hoger dan 30, dan moet er per uur 30 minuten gerust worden, bij voorkeur in een ruimte waar de temperatuur lager is dan op de werkplaats. 

Wat kan ik doen het werken draaglijk te maken? 

Voorspellen ze binnenkort enkele bloedhete dagen? Neem dan voldoende voorzorgsmaatregelen en hou deze tips in je achterhoofd: 

  • Drink veel water: neem een koelbox met frisse drankjes mee en zorg ervoor dat je op warme dagen minstens twee liter water drinkt. 
  • Creëer schaduw: dat je beter pauzes neemt in de schaduw dan in de zon, spreekt voor zich. Maar misschien kan je ook wel schaduw creëren om je werk uit te voeren? Denk aan zeilen, schermen, enzovoort. Wees creatief! 
  • Pas je werkschema aan: ’s ochtends vroeg kan het nog lekker fris zijn. Misschien mag jij wel een uurtje vroeger aan je werkdag beginnen en kan je de hitte nog even vermijden? Heb jij ook enkele lichtere taakjes op je planning staan? Plan die dan in op het warmste moment van de dag. 
  • Zorg voor aangepaste kledij: hoewel het aanlokkelijk klinkt om je shirt uit te doen en een bruin kleurtje op te doen, is dit niet aan te raden. Kies voor lichte T-shirts die de zon niet doorlaten, draag een pet, bescherm je met zonnecrème en neem misschien voor alle zekerheid een extra outfit mee. Je collega’s zullen je dankbaar zijn. 

Veel werkplezier!