Werken met freelancers, iets voor jou?

14-02-2019
Gighouse

Met 175 806 zijn ze, de freelancers die hun stempel op de Vlaamse arbeidsmarkt komen drukken. Net als goede uitzendmedewerkers zijn freelancers onmisbaar geworden om de war for talent te overwinnen. Twijfel je nog hoe je deze tijdelijke medewerkers kan inzetten of weet je niet onder welke omstandigheden je precies een beroep kan doen op freelancers? Lees dan snel verder! 


Uitzendmedewerkers of freelancers? 

“Een medewerker op uitzendbasis en een freelancer, dat is toch hetzelfde?”, horen we je alvast luidop denken. Maar niets is minder waar. Toegegeven, het in dienst nemen van uitzendmedewerkers en freelancers vertoont enkele raakpunten. Toch gelden er ook belangrijke verschillen tussen beide sociale statuten.  

Zowel uitzendmedewerkers als freelancers gaan een tijdelijke vorm van arbeid aan, maar hun drijfveren zijn helemaal verschillend. Een uitzendmedewerker werkt vaak naar een vast contract toe, terwijl een freelancer zich slechts engageert voor tijdelijke projecten. Freelancers zijn zelfstandige ondernemers die, gewapend met een resem aan specifieke skills, de arbeidsmarkt op gaan. Ze beschikken over een eigen btw-nummer en zijn verantwoordelijk voor hun eigen sociale bijdragen. Je kan ze dus zien als ondernemers die werken vanuit hun eigen naam. 

Wanneer uitzendmedewerkers, wanneer freelancers? 

Er is wel degelijk een overlap tussen uitzendmedewerkers en freelancers. Zo kan je bijvoorbeeld een digitale marketeer op uitzendbasis, maar ook op freelancebasis vinden. Het is belangrijk om als opdrachtgever zelf op voorhand te bepalen waarvoor je de medewerker nodig hebt. Zoek je een tijdelijke invulling die je in de toekomst op bepaalde momenten flexibel wil inzetten om een heel specifieke taak (op korte, maar ook op lange termijn) uit te voeren? Dan kies je best voor een freelancer. Ben je op zoek naar iemand om je team op lange termijn én permanent te versterken? Dan is kiezen voor een uitzendmedewerker een betere optie. 

Het verschil tussen beide sociale statuten is het meest merkbaar wat het kostenplaatje betreft. Voor dezelfde functie ligt het freelancetarief gemiddeld hoger dan dat van een uitzendmedewerker, maar dat betekent niet dat een freelancer voor jouw bedrijf duurder is. Een freelancer betaalt zijn eigen sociale bijdragen. Patronale bijdragen vallen aan de werkgeverszijde dus helemaal weg. Ben je nog mee? 

Vanwaar komen al die freelancers? 

Vlaanderen telt al 175 806 freelancers, maar waar komen ze zo plots vandaan? We zien het aantal freelancers in de gig economie elk jaar groeien. De gig economie is het containerbegrip voor het verzelfstandigen van de arbeidsmarkt, een trend die zich razendsnel aan het ontwikkelen is in de VS en nu dus ook in Europa. 

Heel wat experts kiezen er namelijk voor om hun kennis en skills niet meer in de handen te leggen van één bedrijf, maar om op meerdere projecten bij te springen. Het is hier dat opdrachtgevers en freelancers elkaar treffen. De welbekende war for talent heeft het immers moeilijker gemaakt om talent permanent aan een onderneming te koppelen. Terwijl freelancers op zoek zijn naar meer autonomie en verantwoordelijkheden, zoeken opdrachtgevers naar snel inzetbare profielen die beschikken over heel wat vakkennis. Match made in heaven, dus! 

Wanneer moet ik een freelancer inzetten? 

Nu meteen (of straks na het lezen van dit blogbericht, dat mag ook). We zetten eerst nog even op een rijtje wanneer een freelancer de beste keuze is:  

  • Als je nood hebt aan specifieke vakkennis. Generalistische profielen zijn in elk team een meerwaarde, dat staat buiten kijf. Voor expertise is aankloppen bij een freelancer de boodschap! 
  • Als je snel en tijdelijk nood hebt aan een extra medewerker. Plug and play klinkt erg fancy, maar wil eigenlijk gewoon zeggen dat je een freelancer kan inzetten wanneer je hem nodig hebt. Wanneer de klus is geklaard, kan de samenwerking gemakkelijk afgebouwd worden. 
  • Change management. Vastgeroeste ideeën en teams leiden vaak tot weinig interessante resultaten. Een freelancer blaast als een frisse wind door jouw organisatie! 

En daarom: GIGHOUSE! 

Om de toegenomen nood aan freelancers op de markt op te lossen, lanceerden we zusterbedrijf GIGHOUSE! Een digitaal matching platform “where experts feel at home”.  

GIGHOUSE zet je snel op weg met freelancers die beschikken over expertises in IT, HR, Finance, Administration, Marketing & communications en Digital & Design. GIGHOUSE streeft naar duurzame samenwerkingen door freelancers eerst grondig te screenen. Daarnaast wordt de cultural fit tussen freelancer en opdrachtgever nooit uit het oog verloren.  

GIGHOUSE is digital and powered by people. Ondersteund door onze sterke digitale tools zorgen onze mensen op een snelle en efficiënte manier voor de perfecte verbinding tussen opdrachtgever en freelancer. Voor meer informatie, klik hier