Is een bedrijfswagen nog voordelig?

13-02-2017
is een bedrijfswagen nog voordelig

Een blitse bedrijfswagen, gratis tanken, geen verzekering betalen… het lijkt voor velen een groot geschenk. Een wagen boven op je maandloon: twee vliegen in één klap, denken de meesten. Maar is een bedrijfswagen echt zo voordelig? 


Voor de werkgever 

Het grootste voordeel van een bedrijfswagen is voor de werkgever. Het kost hem namelijk minder als hij een bedrijfswagen aanbiedt aan zijn medewerker, dan wanneer hij een hoger loon moet uitbetalen. 

Nadelen voor de werknemer 

Voor de werknemer zijn er, naast de voordelen, ook enkele nadelen verbonden aan een bedrijfswagen. Om te beginnen kun je je auto vaak niet kiezen. Het soort wagen is meestal afhankelijk van welk leasingcontract je bedrijf heeft. Dus, als jij hoopte op een BMW en het moet stellen met een Fiat Panda, dan kan je daar weinig tegen inbrengen. 

Daarnaast ben je geen eigenaar van de wagen. Indien je ontslagen wordt dan heb je meteen ook geen auto meer. Het grootste nadeel op lange termijn is dat de waarde van je auto niet meetelt in de berekening van je jaarlijks vakantiegeld of in de berekening van je pensioen. Stel dat je een bruto maandloon van € 3000 hebt, dan verdien je met een bedrijfswagen op het einde van het jaar € 1000 minder dan iemand zonder bedrijfswagen. Je betaalt ook meer belastingen als je een bedrijfswagen hebt. 

Voordelen voor de werknemer 

Natuurlijk zijn er voor de werknemers ook voordelen verbonden aan een bedrijfswagen. Je hebt om de vier jaar recht op een nieuwe wagen, want de meeste leasingcontracten hebben een looptijd van vier jaar. Je hoeft ook geen lening aan te gaan om een auto te hebben. Daarnaast kan je bijvoorbeeld toch met een klassenbak rijden terwijl je je die eigenlijk helemaal niet kunt permitteren (dag Fiat Panda, hallo BMW). Die bakfiets om je kinderen naar school te brengen mag je dus even opbergen, tenzij je graag sportief bent en denkt aan het milieu natuurlijk, dat dan weer wel! 

 

Op zoek naar een job met of zonder bedrijfswagen? Wij hebben allerlei jobs in ons aanbod! Neem contact op met een Accent-kantoor in je buurt of bekijk onze openstaande vacatures!