Zwanger en werken: waarom het een interessante combinatie kan zijn voor jou

31-07-2015
zwanger en werken

Het is zover, je bent zwanger! Jouw kleine spruit schopt al ongeduldig tegen je buik en zorgt van tijd tot tijd voor een misselijk momentje. Ook al ben je zwanger, werken moet ook nog gebeuren. Hoe overbrug je je zwangerschapsperiode op het werk? Welke kwaaltjes kan je ombuigen tot een positief punt, zodat jij en je buikje je nog steeds helemaal thuis voelen op de werkvloer? 


De grote aankondiging 

Hoe vertel je in godsnaam aan je manager dat je zwanger bent en hij/zij jou dus enkele maanden zal moeten missen? Niet rond de pot draaien is de boodschap, want zodra je denkt dat je klaar bent om het grote nieuws te vertellen, heeft hij/zij het natuurlijk al lang gezien aan je buik en je gebrek aan energie. 

Zwanger en werken: het is soms een lastige combinatie. Want van tijd tot tijd voel je je misschien wat lusteloos. Krijg je dan toch die energiestoot waarnaar je al een tijd verlangt? Heb je plots je werklust teruggevonden? Vlieg in het werk en neem jouw collega’s mee in jouw enthousiasme. 

Kilo-alarm 

Het is algemeen geweten: tijdens een zwangerschap kom je heel wat kilo’s aan. Collega’s complimenteren je vaak dat jij “oh zo mooi rond” bent. Anderen noemen je vanaf nu gewoon een dikkerdje. Dit is de enige periode in je leven waarin anderen je dik mogen en kunnen noemen, want ook jij vindt dit een waarheid als een koe. 

Dankzij die extra kilo’s heb jij nu recht op een nieuwe garderobe (en teenslippers waarin jouw opgezwollen voeten wél passen). Geniet ervan en ga lekker winkelen, het is gepermitteerd! 

Oh ja, je bent zwanger en werken is aan de orde? Dan doe je jouw collega’s wel écht een plezier met die wortelen en selderijstengels die je als aperitiefhapje meeneemt voor je collega’s. Zo is het elke dag een beetje feest. 

Zwanger? (Over)werken verboden! 

Tijdens je zwangerschap mag je geen overuren maken. Je mag niet meer dan negen uur per dag of langer dan de wekelijkse arbeidsduur in de onderneming werken. Je kunt eindelijk vroeger naar huis om inkopen te doen. Hoera …! Je ziet: zwanger en werken is nog niet zo’n slechte combinatie. 

Het zwangerschapsverlof duurt vijftien weken als je één baby verwacht en zeventien tot negentien weken als je een meerling verwelkomt. Je doet er dus goed aan om meteen een tweeling te kopen, zodat je nog twee weken langer kunt genieten van jouw verlof. Enjoy! 

Graag meer informatie over zwangerschapsverlof en je rechten en plichten als zwangere medewerker? Aarzel dan niet om langs te gaan in een van onze Accent kantoren