Diversity days: samen gaan we voor nog meer diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt

24-05-2022
Diversity Days

Sommigen willen de grootste zijn, anderen de beste. En wij? Wij willen de inclusiefste zijn. In het licht van de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit op 21 mei organiseerden we de Diversity Days: een opleidingsdriedaagse voor onze eigen medewerkers, boordevol sensibiliserende workshops over diversiteit en inclusie.


Wie af en toe met rekrutering of human resources in aanraking komt, die weet als geen ander dat er nog steeds een enorme krapte op de arbeidsmarkt heerst. Maar wat velen intussen ook beginnen te beseffen, is dat werkgevers zelf in staat zijn om daar iets aan te veranderen. “The war for talent is over and talent won”. Om de huidige krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten we met andere woorden meer dan ooit openstaan voor diverse profielen en talenten.

Elk talent omarmen

Bij Accent zijn we al langer overtuigd van dat idee. Het staat zelfs letterlijk in ons DNA en onze droom geschreven: we will embrace every talent and spark joy in their lives. Wij geloven dat mensen zoveel meer zijn dan wat hun cv over hen zegt. Mensen hebben verhalen, een verleden, verlangens, doelen, dromen. Als we echt ieder talent omarmen, kunnen we zoveel meer bereiken. Om ervoor te zorgen dat ook de interne mindset van al onze medewerkers volledig afgestemd is op die droom, trokken we met meer dan 1300 Accenters richting het prachtige Château d’Hélécine voor de tweede editie van onze Diversity Days.

Anouk Lagae

CEO van Accent

“Tijdens één van mijn kantoorbezoeken, had ik een heel fijn gesprek met een van onze consultants. We geraakten aan de praat over discriminatie en diversiteit, waarbij mijn gesprekspartner enkele heel concrete gevallen van discriminatie op de werkvloer aanhaalde. En eerlijk? Haar getuigenissen raakten mij enorm. Elk talent omarmen, iets dat voor mij zo evident leek, bleek in de praktijk helemaal niet zo evident te zijn. Daarom vind ik het ongelooflijk waardevol dat we bij Accent investeren in interne opleidingen rond het thema."

Een brede waaier aan workshops

Op de Diversity Days werden al onze medewerkers ondergedompeld in verschillende situaties, waarbij ze tools aangereikt kregen om vooroordelen eens vanuit een ander perspectief te benaderen. Er waren workshops waarbij de meerwaarde van verschillende generaties op de werkvloer heel duidelijk naar voren kwam, informatiesessies over het brede LGBTQIAP+ spectrum, interactieve oefeningen waarbij duidelijk werd dat we veel met elkaar gemeen hebben, ook als dat op het eerste gezicht niet zo lijkt. Er was een theatergroep aanwezig om op een integere manier duidelijk te maken dat er nog steeds veel vooroordelen zijn tijdens een aanwervingsprocedure, JobRoad i-vzw liet alle Accenters ontdekken en ervaren hoe het traject van een vluchteling eruit ziet, er werden concrete tips gegeven om nog beter om te kunnen gaan met de combinatie van extraverte en introverte mensen op de werkvloer.

De workshops leerden onze medewerkers dat discriminatie jammer genoeg nog steeds in onze maatschappij is verweven, maar dat we er gelukkig ook zelf iets aan kunnen doen. Aan het einde van de dag trokken al onze medewerkers huiswaarts met een open vizier én heel veel inzichten om diversiteit en inclusie actief te omarmen. Inzichten die ze zelf kunnen toepassen, maar evengoed inzichten waarmee ze bedrijfsleiders en hr managers kunnen sensibiliseren als die vooroordelen zouden hebben. Missie geslaagd.

Met dank aan onze partners: YIN UNITED, JobRoad ivzw, Studio Stoofpot, Klein Barnum, Ecco La Luna en Bodywise.

Diversity Days
Diversity Days
Diversity Days
Diversity Days
Diversity Days
Diversity Days