“Zonder open-minded hiring waren ook wij misschien wel in de val van vooroordelen getrapt”

15-05-2023
Zonder open-minded hiring waren ook wij misschien wel in de val van vooroordelen getrapt

Accent doet nu al enkele maanden aan open-minded hiring. Dat betekent dat er stilaan ook mooie succesverhalen zijn die we graag delen met de wereld. Het verhaal van Laurence, een 55-jarige vrouw die ondertussen bijna 2 maanden aan de slag is bij Jema is daar eentje van.


Eén van de mooie verhalen die we in de wandelgangen opvangen, vonden we bij Jema, niet toevallig één van de game changers die samen met ons in het pilootproject voor open-minded hiring stapte. Zonder het te weten, kozen zij voor een kandidaat die door een langere periode van inactiviteit moeite had om een nieuwe kans te krijgen op de arbeidsmarkt. Tot ze bij Accent aanklopte. Wij gingen eens langs en vroegen hen hoe de samenwerking verloopt. U leest het in dit interview met kandidate Laurence, Accent account manager Kelly en product manager Stephan van Jema.

 

Hoe bevalt de nieuwe job bij Jema, Laurence?

Laurence Chillers (Monteur/kabelaar bij Jema): Heel goed! Ik ben nu bijna twee maand aan de slag bij Jema en ik moet toegeven dat het de beste job is die ik ooit heb gehad. Ik word er heel goed opgevolgd en geholpen, zowel door de collega’s als door de directie. Ondanks het feit dat ik al 55 jaar ben, investeren ze ook nog in mijn persoonlijke ontwikkeling en in het bijbrengen van nieuwe kennis en vaardigheden. Ik mag nu werken aan machines die worden gebruikt om kanker te behandelen. Heel interessant!;

 

Hoe wist jij dat Laurence de juiste persoon voor de job was, Kelly?

Kelly Belfiore (Account Manager bij Accent): Laurence heeft eigenlijk in haar professionele parcours heel wat verschillende competenties ontwikkeld. Toen we haar contacteerden hoorden we ook meteen dat ze gepassioneerd was door de technische sector en dat ze heel veel belang hecht aan het menselijke aspect van een job. Daardoor voelden we snel dat ze heel goed bij onze klant Jema zou passen, want een menselijke aanpak staat ook centraal in hun waarden.

 

Dat we bij Accent kandidaten voorstellen zonder hun cv op voorhand te bespreken, is niet gebruikelijk voor de hr-sector. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Laurence: Ik blik heel positief terug op het sollicitatieproces. Doordat Accent zo gespecialiseerd is per sector, weten ze heel goed op welke dingen ze moeten doorvragen tijdens de screenings. Ze gingen meteen dieper in op mijn competenties en interesses en zagen mij op basis daarvan bij één van hun klanten passen. Tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Jema bleek dat een echte troef, omdat dit zaken zijn die je niet echt uit mijn cv kan afleiden.

Stephan Hendrick (Product Manager bij Jema): Ook voor ons was het in het begin heel bijzonder om op deze manier samen te werken. Als je er eigenlijk eens dieper over nadenkt, is het eigenlijk een heel doordachte manier van rekruteren. Door enkel en alleen te focussen op de zaken die belangrijk zijn voor de job, geef je vooroordelen geen kans meer. Als wij een klassiek cv van Laurence op voorhand hadden gezien, waren wij misschien ook wel in de val van onbewuste vooroordelen getrapt. Door helemaal niet meer met een cv te werken, stel je je automatisch meer open-minded op.

Al wil ik hier wel graag aan toevoegen dat alles wat vóór het sollicitatiegesprek gebeurt, van cruciaal belang is. Je moet een blind vertrouwen kunnen hebben in je rekruteringspartner, want die moet tenslotte de juiste vragen kunnen stellen om ervoor te zorgen dat enkel goede kandidaten op gesprek komen bij ons. Al dat niet het geval is, zouden we veel gesprekken hebben die nergens toe leiden. Gelukkig is dat met Accent niet het geval.

 

Zijn er nog bedrijven die twijfelen over deze nieuwe manier van werken, Kelly?

Kelly: Verrassend weinig, eigenlijk. Het werkt gewoon goed. Als klanten twijfelen, is het omdat ze de meerwaarde van open-minded hiring nog niet meteen hebben ondervonden. Het is dan aan ons om hen gerust te stellen, om eerlijk en transparant met hen te communiceren en om ervoor te zorgen dat ze genoeg redenen hebben om samen met ons in dit avontuur te stappen.

Niet elke klant hoeft bovendien meteen open selectiemomenten in te plannen, zoals Jema. We kunnen ook starten met anonieme cv’s, waarbij we nog steeds de werkervaring, competenties en opleidingen van de kandidaat delen. Al kunnen we zulke open selectiemomenten alleen maar aanraden, want het rekruteringsproces verloopt beduidend sneller bij bedrijven die de stap van het cv durven over te slaan.

 

Wat is voor jullie de grootste troef van werken via open-minded hiring?

Laurence: Doordat de werkgever nog geen cv van mij had gezien, moest ik me geen zorgen maken over mogelijke meningen die op basis van dat cv al gevormd zouden zijn. Mijn kennis, competenties en interesses kwamen op een heel spontane manier aan bod. Dit zorgde ervoor dat ik me erg ontspannen voelde tijdens het gesprek.

Stephan: Als het voorbereidende werk grondig wordt aangepakt, heeft open-minded alleen maar voordelen. Als klant moet je ervoor zorgen dat de Accent jobcoach over alle nodige informatie beschikt. Dan denk ik in de eerste plaats aan een correcte omschrijving van de jobinhoud, maar zeker ook de elementen die cruciaal zijn om de job veilig te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van Accent om op basis van die criteria grondige en doorgedreven screenings te doen met de kandidaten, zodat hun jobcoaches ons uiteindelijk alleen de kandidaten voorstellen die ze helemaal geschikt vinden voor de job. Op vandaag hebben wij al verschillende aanwervingen gedaan via open selectiemomenten. We kunnen deze methode alleen maar toejuichen.

Kelly: De grootste voordelen die er voor mij echt uitspringen, zijn de snelheid waarmee we kunnen schakelen en het feit dat we op een veel menselijker manier in dialoog gaan met onze klanten. Doordat zij zich niet meer louter baseren op de informatie die ze in het cv vinden, kunnen we nog veel meer de troeven van de kandidaat in de verf zetten.

Klinkt als een succesvolle samenwerking. Bedankt voor dit fijne gesprek, Laurence, Stephan en Kelly!