Zo schrijft u inclusieve vacatureteksten: 7 tips

19-12-2022
hands typing on keyboard

Met veel zorg en elk woord gewikt en gewogen. Zo schrijven we de informatiefste en meest wervende vacatureteksten. Met de beste bedoelingen en met een open geest. En toch. Toch sluipen onbedoeld stereotypen of vooroordelen in onze teksten die mensen ongewild afschrikken of uitsluiten. Daarom: 7 inzichten waarmee u extra inclusieve voelsprieten ontwikkelt.


1. Kies een neutrale functietitel

Verkoopster, cameraman, poetsvrouw. We hoeven u niet te vertellen dat u beter voor de neutrale variant kiest. Wat dacht u van verkoopmedewerker of poetshulp? Voor cameraman, moeten we even wat verder graven: kies voor cameraspecialist, cameratalent, camerabediener of cameramensen - als u bijvoorbeeld meerdere collega’s zoekt.

2. Vermijd onbedoelde stereotypen

We zien het vaak bij bedrijven die kandidaten willen meenemen in de bedrijfscultuur. “Vrijdagavond is aperotime: tijd om bij te kletsen en te klinken.” Klinkt leuk, maar kan evengoed een groep kandidaten afschrikken. En misschien is de introverte geheelonthouder wel net de topkandidaat die u zoekt? Overweeg om de toon neutraler te houden als in: “We sluiten op vrijdagavond graag de week samen gezellig af.” Food for thought.

3. Toegankelijk taalniveau

Beeldrijke taal, de meest verfijnde metaforen en de creatiefste uitdrukkingen: heerlijk voor wie houdt van taal. Maar niet iedereen is even taalvaardig om dubbele boodschappen te ontcijferen. Een inclusieve vacaturetekst is eenvoudig geschreven. Korte zinnen, eenvoudige woorden, rechttoe, rechtaan. Helderheid voorop. Of wat dacht u ervan om ook kandidaten met pakweg dyslexie warm te maken voor uw vacature van verkoopmedewerker?

4. Laat de hij/zij- struggle achterwege

Zoek alternatieven voor de hij/zij voornaamwoorden. Neen, onze Nederlandse taal maakt het ons op dat vlak niet gemakkelijk. Alternatief? Kies voor het persoonlijkere perspectief: jij/u. Of gebruik neutrale woorden zoals ‘collega’, ‘talent’, ‘kandidaat’, ‘persoon’. Of wat dacht u van ‘diens prioriteiten’ i.p.v. het gekunstelde ‘zijn of haar prioriteiten’. Toegegeven, met dat laatste zijn we minder vertrouwd, maar iemand moet de toon zetten, toch?

5. Scan vrouwelijke en mannelijke woorden

Wist u dat woorden onbewust een emotionele lading hebben? En dat woorden zo bijvoorbeeld onbewust ook als mannelijk of vrouwelijk gepercipieerd worden? Laten we even de proef op de som nemen: actief, besluitvaardig, competitief, krachtig, doelgericht? Woorden met een eerder mannelijke connotatie, inderdaad. Klantvriendelijk, ondersteunend, veelzijdig, verbindend, communicatief? Juist, eerder vrouwelijk. Werft u dus ook graag een vrouwelijke ingenieur aan? Wik en weeg uw woorden zorgvuldig.

6. Een juniorke please?

Discrimineren op vlak van leeftijd is een no go, daar zijn we het over eens. Maar wat doet u wanneer u specifiek een onervaren collega wil aanwerven om op leiden? Geen zorgen, een ‘junior accountmanager’ zoeken, kan perfect. Want u refereert naar een accountmanager met weinig ervaring. In algemene termen over een ‘junior kandidaat’ spreken, is dan weer niet zo’n goed idee. Hiermee refereert u impliciet naar de leeftijd. Junior of senior gebruiken? Altijd in combinatie met een functietitel dus.

7. Nederlands

‘Je spreekt, begrijpt en schrijft perfect Nederlands’: dat is zoveel als schrijven: ‘Nederlands is uw moedertaal’. Score op de inclusiviteitsbarometer? Ver onder nul. Hoe doen we beter? Schets concreet waarvoor Nederlands belangrijk is in de functie. Bijvoorbeeld: ‘U spreekt vlot Nederlands, want uw klanten zijn voornamelijk Nederlandstalig.’ Of ‘U begrijpt de complexe vragen van onze klanten en bezorgt hen een helder en volledig antwoord terug.’ Of ‘Je werkt voornamelijk samen met Nederlandstalige collega’s. Je begrijpt hen en kan je ook goed zelf uitdrukken.’

Meer inzichten

Interesse in meer inzichten over diversiteit en inclusie in uw HR-beleid? Maak kennis met de inclusiviteitsworkshops van JobRoad. JobRoad helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een vlottere integratie.