Habitat for Humanity: onze collega Olivia trok naar Roemenië

10-11-2022
Onze collega's ter plaatse.

In oktober trok onze collega Olivia Delain, met 11 andere House of HR collega’s (en een pak ervaren vaklui), naar Constanta in Roemenië. Samen staken ze de handen uit de mouwen om eigenhandig een huis te bouwen voor een kansarme, Roemeense familie. De groep vrijwilligers deed dit voor Habitat for Humanity, een non-profitorganisatie die wereldwijd mensen met een laag inkomen aan een degelijke woning helpt. Olivia vertrok vol goede moed en keerde terug met een pak bouwervaring, overal spierpijn en een hart vol mooie herinneringen. Ze vertelt graag zelf even wat ze ervan vond.   


 

 

Hey Olivia, hoe gaat het met je?  

Goed! Ik ben al weer volop aan de slag na mijn bouwavontuur in Roemenië. De tijd vliegt!  

 

Wat motiveerde je om je in te schrijven voor het project? 

Ik heb altijd al vrijwilligerswerk willen doen. Toen House of HR de oproep lanceerde, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld om me in te schrijven. Kansarme gezinnen helpen, collega Happy Rebels van andere House of HR PowerHouses leren kennen, naar een land reizen waar ik nog nooit was geweest, me laten onderdompelen in een andere cultuur… Voor deze trip moest ik volledig uit mijn comfortzone gaan, maar het was het helemaal waard.  

Wat waren je verwachtingen? Werden die ingelost?  

Ik wilde vooral veel bijleren over de werking van Habitat for Humanity en wat je als vrijwilliger kan betekenen in zo’n project. Ik kende de vzw namelijk nog niet voor ik aan dit avontuur begon. Daarnaast vond ik het natuurlijk ook heel interessant om zoveel praktische bouwervaring op te doen.   

 

Wat heb je precies gedaan daar? Is het huis afgewerkt?  

Overdag werkten we in kleine groepen op drie verschillende werven van het bouwproject. Op sommige dagen was het resultaat van ons werk meteen zichtbaar, omdat we bijvoorbeeld stellingen hielpen plaatsen. Op andere dagen deden we vooral voorbereidend werk voor de vaklui die de komende maanden verder werken aan het project. Denk maar aan dakstructuren maken, bekistingen in elkaar steken of raamprofielen monteren. Uiteraard konden we op één week tijd geen volwaardige huizen afleveren, maar we zijn wel trots op de vooruitgang die we geboekt hebben op de drie werven. Dankzij de foto’s en updates die we krijgen van de mensen die we daar leerden kennen, kunnen we bovendien de bouwwerken nog steeds meevolgen. Indrukwekkend hoe snel alles vooruitgaat!  

 

Is er een moment dat je nooit meer zal vergeten?

Op onze laatste werkdag moesten we afscheid nemen van alle partijen die betrokken waren bij dit project. De Roemeense vrijwilligers daar ter plaatse, de families voor wie we de huizen bouwden en de vertegenwoordigers van Habitat for Humanity. Iedereen haalde er herinneringen op, deelde z’n mooiste momenten, sommige mensen hadden een ontroerende speech voorzien... Die avond werden er herinneringen gemaakt die iedereen zullen bijblijven.  

 

Waren er momenten waarop je het lastig had?  

Zeker. De bouwwerken waren fysiek erg zwaar (je voelt spieren waarvan je niet wist dat je ze had), maar er waren ook echt emotionele momenten die een diepe indruk nagelaten hebben. We zijn aan dit bouwproject gestart vanuit een humanitaire insteek en dat hebben we van het begin tot het einde ook echt gevoeld. Iedereen was behulpzaam, was goedgezind en gemotiveerd om alles te geven wat ze konden. We zaten samen in hetzelfde schuitje en dat was een hele intense beleving.  

 

Wat is je advies voor mensen die ook overwegen om deel te nemen aan zo’n bouwtraject?  

Niet twijfelen, gewoon doen. Zo’n vrijwilligersproject is echt de moeite waard. Je komt op plaatsen waar je anders misschien nooit was geraakt, je streeft samen met andere vrijwilligers een doel na en ziet ook letterlijk het resultaat van je acties. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik de ervaring ongelooflijk vond, en dat ik dankbaar ben dat ik de kans met beide handen heb gegrepen. Samen met de rest van het team hebben we ook een blog en een fotoverslag bijgehouden. Neem zeker eens een kijkje als je twijfelt om je te engageren voor een bouwproject. Ik hoop dat het je over de streep kan trekken om het te doen!  

 

Bedankt voor je engagement, Olivia!