Geboorteverlof voor vaders en meeouders: de recentste update

26-04-2024
Geboorteverlof

Word je binnenkort papa of meeouder? Proficiat! Als vader of meeouder heb je recht op 20 dagen geboorteverlof na de bevalling. Zo kan je zoveel mogelijk tijd spenderen met de baby en de mama wat ontlasten, want die eerste dagen kunnen best pittig zijn. Wanneer kom je als vader of meeouder in aanmerking voor geboorteverlof, welke uitkering krijg je en hoe vraag je dit aan? Je leest het hier.


Geboorteverlof voor vaders en meeouders: wat is dat precies?

Wie papa of meeouder wordt, heeft sinds 2023 recht op 20 dagen geboorteverlof. Dit wordt ook vaderschapsverlof genoemd. Zo kan je als kersverse vader of meeouder optimaal genieten van je baby. Want je kent het cliché: ze worden zo snel groot…

Geboorteverlof of vaderschapsverlof is er zowel voor de biologische vader als voor de meeouder. Dit betekent dat je niet de biologische vader bent maar wel getrouwd bent met de moeder of ermee samenwoont én mee zorgt voor het kind.

Alle jonge vaders en meeouders hebben recht op geboorteverlof, zowel werknemers als zelfstandigen en ongeacht het werkregime waarin ze zijn tewerkgesteld (voltijds of deeltijds).

 

Hoeveel dagen ouderschapsverlof?

Als kersverse papa of meeouder heb je 20 volledige dagen vaderschapsverlof of geboorteverlof. Dit aantal dagen geldt ook voor een meerlingengeboorte.
 

Wanneer geboorteverlof opnemen?

Vaders en meeouders mogen hun 20 dagen vaderschapsverlof of geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Het is niet verplicht om 20 dagen op te nemen, en het hoeft ook niet in één keer. Je mag je dagen naar keuze spreiden over die periode van 4 maanden, die start op de dag van de bevalling.

 

Hoe ouderschapsverlof aanvragen?

Word je binnenkort papa of meeouder? Dan moet je je vaderschapsverlof of geboorteverlof op voorhand aanvragen bij je werkgever. Geboorteverlof is een recht, dus je werkgever kan dit niet weigeren. Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Die krijg je wanneer je de geboorte gaat aangeven in de gemeente waar je kindje geboren is (binnen de 15 dagen na de geboorte).

 

Hoe en wanneer uitbetaling geboorteverlof?

Tijdens de eerste drie dagen van het geboorteverlof krijg je je volledig loon van je werkgever. Voor de volgende dagen ontvang je een uitkering van het ziekenfonds, die 82% van je brutoloon bedraagt. Die uitkering kan je aanvragen bij het ziekenfonds. Voeg bij je aanvraag een uittreksel van de geboorteakte van het kind. Als meeouder moet je een verklaring op eer toevoegen waarin staat dat je voldoet aan de wettelijke voorwaarden om gebruik te maken van het recht op het geboorteverlof.

Nadat je je aanvraag hebt ingediend, zal het ziekenfonds zelf contact opnemen met je werkgever om de loongegevens te ontvangen, zodat de uitbetaling kan gebeuren. Je ontvangt je uitkeringen op het einde van je vaderschapsverlof of geboorteverlof.

 

Ouderschapsverlof voor vaders en meeouders

Ook na de prille babyfase wil je als papa of meeouder misschien wat meer tijd doorbrengen met je kind. Dan kan je ouderschapsverlof nemen. Per kind hebben vaders en meeouders recht op 4 maanden ouderschapsverlof. Je kan dit opnemen in één keer of in verschillende periodes tot het kind 12 jaar is.

Tijdens het ouderschapsverlof ontvang je een uitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Die bedraagt een vast bedrag per dag, afhankelijk van je gezinssituatie. Om ouderschapsverlof aan te vragen, moet de vader of meeouder een aanvraag indienen bij de werkgever, en dit minstens 3 maanden voor de gewenste startdatum van het verlof. De werkgever kan dit ouderschapsverlof niet weigeren, tenzij er gegronde redenen zijn. Is je werkgever akkoord? Dan moet je een aanvraag indienen bij de RVA voor de onderbrekingsuitkering, samen met de nodige documenten. Na afloop van het ouderschapsverlof heeft de vader of meeouders het recht om terug te keren naar de oorspronkelijke functie of een gelijkwaardige functie met hetzelfde salaris en dezelfde arbeidsvoorwaarden als daarvoor.