Jouw leidraad voor een tiptop geregeld werkstatuut

16-03-2022
werkstatuut

Binnenkort breekt het moment aan dat je definitief afscheid neemt van inspirerende blokperiodes en ijzeren examendiscipline. Of dat komt met een zucht van opluchting of met een gevoel van heimwee, dat willen we in het midden laten. In elk geval, je neemt binnenkort afscheid van het leven als student. Het leven dat zich laat domineren door studeren, sociale contacten onderhouden en… eenvoud. Mogen we dat zo zeggen?


Straks staat het werkleven voor je deur. Dat is er eentje met meer complexiteit. Maar goed geïnformeerd rock jij ook dat feestje. Dit moet je weten als starter op de arbeidsmarkt:

1. Schrijf je zo snel mogelijk in als werkzoekende

Vanaf het moment dat je je inschrijft bij de VDAB (Actiris in Brussel of Le Forem in Wallonië) begint jouw beroepsinschakelingstijd te lopen (ok wel ‘wachttijd’ genoemd). Je beroepsinschakelingstijd is de periode tussen afstuderen en het moment waarop je recht hebt op een uitkering. Hoe langer je wacht met inschrijven, hoe langer je moet wachten op een eventuele uitkering.

2. Meld je aan bij een ziekenfonds

Tijdens de beroepsinschakelingstijd blijf je bij het ziekenfonds verzekerd via je ouders en dit tot de leeftijd van 25 jaar. Daarna ben je verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Inschrijven doe je dus zodra:

  • de beroepsinschakelingstijd voorbij is. 

  • je 25 jaar geworden bent. 

  • werk gevonden hebt. 

De verplichte verzekering komt tussen in de kosten van geneeskundige verzorging en geeft in bepaalde situaties recht op een uitkering. Daarnaast is ook de zorgverzekering verplicht. Deze zorgverzekering komt tussen in situaties waarbij je hulpbehoevend wordt en nood hebt aan hulp van derden.

3. Sociale zekerheid, wat betekent dat precies?

Wanneer je werkt, worden er socialezekerheidsbijdragen ingehouden op jouw loon (13,07%). Door jouw bijdrage bouw je rechten op voor werkloosheidsuitkeringen, pensioenen, ziekte- en invaliditeitsverzekering, enz.

4. Moet je nu al denken aan pensioensparen?

Geen must. Wel serieus te overwegen. Net afgestudeerd en al denken aan je pensioen: de ironie ontgaat ons niet. Toch even nuanceren. Voor veel mensen volstaan de wettelijke pensioenen niet om de levensstandaarden te behouden. Zelf een extraatje voorzien is daarom geen slecht idee. Daarnaast is het financiële voordeel van pensioensparen vele keren groter wanneer je 30 jaar spaart dan wanneer je 10 jaar spaart. Bovendien krijg je zo’n 30% van je spaarbedrag terug via je belastingaangifte. Stof tot nadenken, dus.

5. Vakantiedagen

Van eeuwige vakantie naar een wettelijk geregeld verlofsysteem. Dat kan best even aanpassen worden. Vakantiedagen worden berekend op basis van het aantal gewerkte dagen van het jaar voordien. Als je net afstudeert, heb je hier dus geen recht op. Om dit te compenseren kan je wel een beroep doen op jeugdvakantie als je jonger bent dan 25 en minstens 1 maand gewerkt hebt (studentenjobs niet meegerekend).

Klaar voor je eerste job? Check hier onze openstaande vacatures of neem contact op met een kantoor in de buurt. Veel succes.