Neem je binnenkort afscheid van het studentenleven? Dan is het tijd om een aantal administratieve zaken in orde te brengen. Eens je je werkstatuut geregeld hebt, kan je op zoek naar een job die bij je past. Wij hebben een handig stappenplan opgesteld!
Jouw leidraad voor een tiptop geregeld werkstatuut
09-07-2024Straks staat het werkleven voor de deur. Dat is er eentje met meer complexiteit dan het studentenleven. Maar goed geïnformeerd rock jij ook dat feestje. Dit moet je weten als starter op de arbeidsmarkt:
Schrijf je zo snel mogelijk in als werkzoekende
Heb je je diploma behaald? Schrijf je dan in als werkzoekende bij de VDAB (Actiris in Brussel en Forem in Wallonië). Vanaf je inschrijving als werkzoekende begint je beroepsinschakelingstijd (ook wel wachttijd genoemd) te lopen. Die bedraagt ongeveer 1 jaar. Heb je na die periode geen werk, dan kom je in aanmerking voor een inschakelingsuitkering. Wacht dus niet te lang om je in te schrijven.
Opgelet: ben je 24 jaar of ouder? Dan doorloop je geen beroepsinschakelingstijd meer en kom je niet in aanmerking voor een eventuele uitkering. Een job gevonden? Dan word je automatisch uitgeschreven als werkzoekende.
Sluit je aan bij een ziekenfonds
Ben je jonger dan 25 jaar en zit je in je beroepsinschakelingstijd? Dan blijf je verzekerd bij het ziekenfonds via je ouders. In alle andere gevallen ben je verplicht om je zelf aan te sluiten bij een ziekenfonds. Een ziekteverzekering komt tussen in de kosten van geneeskundige verzorging (bv. dokters- en apothekerskosten, aankoop van een bril, bezoek aan de psycholoog of diëtist…) en geeft in bepaalde situaties recht op een uitkering.
Daarnaast is het goed om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Die is niet verplicht, maar de kosten van een hospitalisatie lopen vaak hoog op. In die gevallen komt het ziekenfonds slechts gedeeltelijk tussen. Met een hospitalisatieverzekering dek je je in tegen deze (meestal onverwachte) kosten. Bij veel werkgevers maakt zo’n verzekering deel uit van het loonpakket. Een mooi extraatje!
Verwittig het kinderbijslagfonds
Als je afgestudeerd bent of ouder dan 25 jaar bent, krijgen je ouders niet langer kindergeld – het zogenaamde ‘groeipakket’. Geef dit zeker door aan het kinderbijslagfonds dat jouw kindergeld uitbetaalt. Anders kan het zijn dat je ouders het kindergeld moeten terugbetalen dat ze te veel kregen.
Overweeg een familiale verzekering
Woon je nog bij je ouders? Dan hoef je hier nog niet aan te denken. Maar als je alleen gaat wonen, is het goed om een familiale verzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet verplicht maar komt in sommige gevallen goed van pas. Maak je per ongeluk iets stuk bij vrienden thuis of rij je met je fiets tegen de auto van je buur? Dan komt de familiale verzekering tussen om de schade aan derden terug te betalen.
Vraag jeugdvakantie aan
Van eeuwige vakantie naar een wettelijk geregeld verlofsysteem: dat wordt een aanpassing! Het aantal vakantiedagen wordt berekend op basis van hoeveel dagen je het voorgaande jaar werkte. Daarom heb je als pas afgestudeerde vaak minder of helemaal geen verlofdagen. Gelukkig bestaat er zoiets als jeugdvakantiedagen. Hierop kan je een beroep doen als je jonger bent dan 25 jaar én minstens 1 maand gewerkt hebt in het jaar dat je afstudeerde. Je kan dan 4 weken verlof opnemen, net als je collega’s. Hou er rekening mee dat je tijdens deze vakantiedagen slechts 65% van je loon ontvangt. Jeugdvakantie aanvragen doe je via de RVA.
Moet je nu al denken aan pensioensparen?
Net afgestudeerd en al denken aan je pensioen: het klinkt wat ironisch. Toch even nuanceren. Voor veel mensen volstaat het wettelijke pensioen niet om hun levensstandaard te behouden. Zelf een extraatje voorzien is dus geen slecht idee. Bovendien biedt pensioensparen een interessant belastingvoordeel. Ga zeker eens informeren bij je bank of verzekeraar.
Heb je al deze stappen doorlopen? Dan is je werkstatuut in orde en ben je klaar voor je eerste job!