Elke werknemer moet kunnen genieten van een jaarlijkse vakantie van ten minste 4 weken met behoud van loon. België heeft daarom de wetgeving aangepast. Hieronder bespreken we de aangepaste regels voor de opname van deze vakantiedagen. Dit verandert er in 2024.
Nieuwe regels voor jaarlijkse vakantie in 2024
14-12-20231. Ziek tijdens vakantie: verlof wordt omgezet in ziekte
Werknemers die jaarlijkse vakantie opnemen en tijdens die verlofperiode ziek worden, kunnen vanaf 2024 hun verlof laten omzetten in ziektedagen. De werknemer heeft zo recht op gewaarborgd loon en kan de betrokken vakantiedagen dan later opnemen. Hierbij zullen dezelfde regels van toepassing zijn als bij een reguliere ziekteperiode. De werknemer moet de ziekte melden en een ziekteattest voorleggen. Daarnaast moet de medewerker uitdrukkelijk vragen om de vakantiedagen die samenvallen met arbeidsongeschiktheid later op te nemen. Wat is niét de bedoeling? Medewerkers kunnen hun verlofperiode niet automatisch verlengen omdat ze ziek geweest zijn. De vrijgekomen verlofdagen moeten op een later moment opgenomen worden.
2. In bepaalde gevallen mogelijk om niet-opgenomen vakantiedagen over te dragen
Tot nu voorziet de wetgeving geen enkele mogelijkheid om vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. Vanaf 2024 kan dit wel in uitzonderlijke gevallen. Wanneer? Allereerst is het belangrijk dat het om een situatie gaat waarbij het voor de werknemer onmogelijk was om de vakantiedagen op te nemen. En in dat geval kan het slechts in enkele uitzonderlijke situaties (bijvoorbeeld bij ziekte of moederschapsrust). Het principe dat werkgevers en werknemers beiden inspanningen moeten doen om het verlof binnen het jaar op te nemen, blijft.
Concreet zal een medewerker die bijvoorbeeld langdurig ziek is geworden en zo onmogelijk nog verlofdagen kan opnemen vóór het einde van het jaar, deze kunnen overdragen naar het volgende jaar. Dergelijke situaties zullen zich in de praktijk vooral voordoen op het einde van het jaar. Want hoe eerder op het jaar, hoe meer mogelijkheden om het verlof nog op te nemen.
Beide aanpassingen aan de vakantiewetgeving zijn er gekomen omdat onze huidige Belgische wetgeving in strijd was met de Europese richtlijnen.
Vragen? Neem contact op met uw vertrouwde Accent-contactpersoon of met onze compliance afdeling via compliance.helpdesk@accentjobs.be.