’Check in at work’: wat is dit precies?

02-09-2024
check-in-at-work

Werken in de bouw draait om precisie, vakmanschap en veiligheid. Met Checkinatwork zorg je ervoor dat je bouwwerf als een goed geoliede machine draait. Geen gedoe, gewoon even registreren en aan de slag! In deze blog ontdek je wat Checkinatwork inhoudt, wie zich moet registreren, en wat de gevolgen zijn als je de regels niet volgt.


Wat is Checkinatwork?

Checkinatwork is de onlinedienst voor de aanwezigheidsregistratie van mensen die werken in onroerende staat uitvoeren. Het is een aanvulling op de werfmelding of aangifte van werken. Het systeem is ontworpen om zwartwerk te bestrijden en om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor werknemers.

Het is de bedoeling dat de hoofdaannemer (opdrachtgever) via Checkinatwork de aanwezigheid registreert van zijn eigen werknemers, zijn onderaannemers en zijn zelfstandige onderaannemers. Dit gebeurt dagelijks, vooraleer de personen die de werken uitvoeren op de werf aan de slag gaan. Werknemers en zelfstandige onderaannemers kunnen zich ook registreren, op voorwaarde dat ze dit onderling overeengekomen zijn de hoofdaannemer.

 

Wat zijn werken in onroerende staat?

Het systeem van Checkinatwork is van toepassing op werken in onroerende staat. Enkele voorbeelden hiervan zijn bouwwerken en renovaties, grondwerken, dakwerken, metsel- en betonwerken, installatie en onderhoud van centrale verwarming, schoonmaak- en onderhoudswerken, leggen van kabels, plaatsen van metaalconstructies, installatie van nutsvoorzieningen, afbraak- en sloopwerkzaamheden…

 

Wat gebeurt er als je de verplichting niet nakomt?

Als de aangifte niet correct gebeurt, kan er een boete volgen. Het exacte bedrag hangt af van de ernst van de overtreding en het aantal werknemers. Bij een eerste overtreding kan dit oplopen tot 6.000 euro per medewerker, bij herhaalde inbreuken zelfs tot 18.000 euro. De boete is voor de partij die verantwoordelijk is voor de overtreding, doorgaans de hoofdaannemer.

Nog vragen over Checkinatwork? Neem contact op met je vaste contactpersoon bij Accent of maak een afspraak met een Accent-medewerker in je buurt.

Lees hier meer over de verplichte werfmelding

 

Op zoek naar een job in de bouw?