Gevluchte Afghaanse vrouwen aan de slag als jobcoach bij Accent

10-11-2022
Afghaanse vrouwen in kantoor

Op 4 november 2022 rondden we het ORIGAMI-project af. Een mooie samenwerking met JobRoad en het Business Language and Communication Center (BLCC), waarmee we Afghaanse vrouwen opleidden tot Accent jobcoaches. Drie van de vijf vrouwen die in het traject stapten gaan na een intensief trainingsprogramma van 4 maanden ook effectief aan de slag als jobcoach in Accent-kantoren in Roeselare, Kortrijk en Sint-Niklaas.  


Een samenwerking tussen Accent, JobRoad en BLCC 

Vijf vrouwen begonnen op 30 juni 2022 aan hun opleiding in het kader van het ORIGAMI-project. Drie van hen gingen begin november als Accent jobcoach aan de slag. JobRoad ivzw, een netwerkorganisatie die de boodschap ‘integratie door werk’ uitdraagt, zorgde voor de praktische organisatie van het project. BLCC kon als professionele speler op vlak van taaltraining voor medewerkers van bedrijven flexibel inzetten op de noden van Accent en de dames. Accent stond in dit traject in voor de vakinhoudelijke training. Het project werd gefinancierd door House of HR.  

 

Met ondersteuning van Mothers for Peace 

De selectie van de 5 vrouwen gebeurde met de ondersteuning van de organisatie Mothers for Peace. Hun medewerkers uit Afghanistan konden gerepatrieerd worden dankzij de Red Kite-missies van het Belgische leger. Tijdens de selectieprocedure moesten de vrouwen onder meer taal- en competentietesten invullen, maar het was hun motivatie en hun groeipotentieel dat de doorslag gaf.  

 

Sophie Van Rymenant (Employability Manager JobRoad): “ORIGAMI wil de kans bieden aan 5 Afghaanse vrouwen om zich te ontplooien tot een volwaardige consulent. De origamivogel staat symbool voor de vlucht die de vrouwen er hebben opzitten, maar ook en vooral, de hoop om zich te kunnen ontvouwen tot ondernemende vrouwen die ten volle kunnen participeren in onze samenleving.”   

 

Hire the will, train the skill 

Met het ORIGAMI-project wil Accent inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook een concreet CSR-voorbeeld in de praktijk omzetten. Accent gelooft er sterk in dat de meest ambitieuze trajecten uitgewerkt kunnen worden zolang de wil er maar is. Daarom werd een aangepast opleidingsprogramma uitgetekend. De eerste stap in dat proces was een intensieve taaltraining tijdens de zomermaanden om het niveau A2 te halen. Daarna volgde een vakinhoudelijke opleiding in het interne opleidingscentrum van Accent. Daar leerden de vrouwen alle taken aan die een jobcoach moet aanleren bij het begin van job: hoe de sector werkt, hoe Accent werkt, hoe je kandidaten screent en hoe de sociale wetgeving in elkaar zit.  

 

Accent toont hiermee aan dat voorafgaande skills niet nodig zijn, en dat die on-the-job aangeleerd kunnen worden. Wij geloven in kansen geven, talent ontdekken en ondernemerschap stimuleren. De vrouwen moesten hun leven in Afghanistan achterlaten omdat het regime hen niet toeliet om hun dromen verder na te jagen. Accent hoopt met dit project te kunnen bijdragen aan de ontplooiing van de talenten van deze vrouwen en hen de kans te bieden om hun leven zelf in handen te nemen en ondernemer van hun eigen leven te worden en blijven.  

 

Anouk Lagae (CEO Accent): “Bij Accent vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt diens talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. We zijn dan ook bijzonder fier dat we als inclusieve onderneming onze schouders kunnen zetten onder dit project.” 

 

De vrouwen zelf hebben zich sterk ingezet tijdens de opleiding en kijken nu uit naar de volgende stap, aan de slag gaan als jobcoach. Een van hen is Razia Arefi, die nu werkt in het Accent Foreign kantoor in Kortrijk. Razia is dankbaar voor de kans die ze gekregen heeft omdat ze nu financieel op eigen benen kan staan en niet langer afhankelijk is van het OCMW. Ze hoopt vanuit haar functie als jobcoach lotgenoten te kunnen helpen om haar voorbeeld te volgen om te werken aan hun toekomst in België. Een jaar na haar aankomst gaf ze in Terzake haar kijk op de situatie in Afghanistan en vertelde ze hoe ze haar toekomst ziet in België.