Heb ik recht op Vlaams opleidingsverlof?

10-07-2024
Opleidingsruimte

Werk je als werknemer in de privésector en wil je een opleiding volgen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van het Vlaams opleidingsverlof, met behoud van je loon. Wie komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof, voor welke opleidingen en hoeveel dagen kan je opnemen? Dat ontdek je allemaal in deze blog!


Wat zijn de voorwaarden om Vlaams opleidingsverlof te krijgen?

Om als werknemer gebruik te maken van het Vlaams opleidingsverlof, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 

  • Tewerkstelling

Om Vlaams opleidingsverlof te krijgen, moet je minstens 50% tewerkgesteld zijn in de privésector in Vlaanderen. Jobstudenten komen niet in aanmerking. Voor Wallonië en Brussel gelden andere regels.
 

  • Soort opleiding

De volgende opleidingen geven recht op opleidingsverlof:

  1. Opleidingen die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse opleidingsincentives.
  2. Opleidingen in het kader van een persoonlijk ontwikkelplan na het volgen van loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum.
  3. Examens bij de Vlaamse Examencommissie secundair onderwijs, en examens om verworven competenties te erkennen (EVC-trajecten).
     
  • Duur van de opleiding

Om recht te hebben op opleidingsverlof, moet je voor minstens 32 uren of 3 studiepunten ingeschreven zijn voor een opleiding uit de opleidingsdatabank of een loopbaangerichte opleiding. Binnen een periode van één jaar mag je ook verschillende opleidingen combineren om aan dat minimum van 32 uur te komen.
 

  • Aanwezigheid en evaluatie

Wanneer je een beroep doet op Vlaams opleidingsverlof, wordt er verwacht dat je tijdens de opleiding je verplichtingen nakomt. Dit wil zeggen dat je effectief aanwezig bent in de les en/of deelneemt aan de eindbeoordeling. Als je meer dan 10% van de lesuren ongewettigd afwezig was, kan je een sanctie krijgen. Bovendien kan je werkgever het loon terugeisen dat je ten onrechte kreeg tijdens die uren opleidingsverlof.

 

Hoeveel opleidingsverlof kan ik opnemen?

Per schooljaar kan je maximaal 125 uren opleidingsverlof opnemen. Het exacte aantal uren hangt af van het type opleiding en jouw persoonlijke maximum. Dit kan je berekenen door je tewerkstellingspercentage van maart van het vorige schooljaar te vermenigvuldigen met 125. Stel dat je 60% werkt, dan heb je recht op 75 uren opleidingsverlof.

 

Hoe vraag ik Vlaams opleidingsverlof aan?

Vlaams opleidingsverlof aanvragen doe je in 5 eenvoudige stappen:

  1. Ga na of je voldoet aan de voorwaarden voor het Vlaams opleidingsverlof, zoals hierboven beschreven.
  2. Meld aan de opleidingsverstrekker dat je gebruik wil maken van Vlaams opleidingsverlof.
  3. Bezorg een inschrijvingsattest van de opleiding aan je werkgever.
  4. Bereken samen met je werkgever het aantal uren opleidingsverlof en plan het in.
  5. Volg de opleiding, veel succes!