Dit is geen geldige locatie

8 tips om productief thuis te werken

2020-03-26
8_tips_voor_productief_thuiswerk

Als het jaar 2020 ons één iets heeft bijgeleerd, dan is het wel dat thuiswerk een blijver wordt. Vele bedrijven geven aan dat ze blijvend zullen inzetten op een hybride manier van werken, waarbij medewerkers enkele dagen op kantoor werken, en enkele dagen thuis. Maar hoe pak je dat thuiswerken nu concreet aan, zonder al te veel aan productiviteit te moeten inboeten? Wij geven je enkele tips. 


1. Bepaal een thuiswerk-routine 

Net als voor een normale werkdag, ga je bij thuiswerk best op zoek naar een routine die voor jou werkt. Begin op een vast tijdstip, plan je pauzes zorgvuldig in en spreek met je huisgenoten af wanneer je werkdag erop zit. Goede afspraken maken goede vrienden. 

2. Zoek een geschikte thuiswerkplek 

Mess creates stress, tenzij je een creatief beroep uitoefent en geïnspireerd wordt door rondslingerende spullen. Installeer je home office dus in een ruimte waar je gefocust aan de slag kan gaan. Plaats je computer en je stoel op een ergonomische manier, zodat je in alle comfort kan werken. Maak ook duidelijk aan je huisgenoten dat je uitgekozen plek nu je thuiswerkplek is, zodat ook zij daar rekening mee kunnen houden. In de ideale wereld kies je een plek uit waar je de deur aan het einde van de dag achter je kan sluiten, zodat je na de kantooruren niet in de verleiding komt om nog snel iets af te werken. 

3. Hou je aan de kantooruren 

Deze tip vergt een zekere discipline, maar kan je wel helpen om een gezonde balans tussen je werk en je privéleven te bewaren. Eén van de grootste valkuilen aan thuis werken is niet om niet genoeg te werken, maar wel om je werk niet meer voldoende los te laten. Ook thuis zit je werk er op een bepaald moment gewoon op. Sta hier voldoende bij stil en probeer je aan je vooropgestelde routine te houden. 

4. Maak een haalbare planning op 

Eindig je werkdag met het opmaken van een planning voor de volgende dag of doe dit als eerste voor je aan je werkdag begint. Bepaal je eigen ritme. Ben jij in de voormiddag gewoonlijk veel productiever dan aan het einde van de dag? Plan belangrijke taken waarin je uiterste concentratie nodig is dan aan het begin van de dag in. Als je kinderen thuis zijn, is de kans bovendien het grootst dat ze zich in de voormiddag nog zelfstandig kunnen bezighouden, terwijl dat later op de dag misschien al wat moeilijker zal zijn. Zorg er ook voor dat je planning haalbaar en realistisch blijft, want niemand vindt het aangenaam om permanent achterop te hinken. 

5. Vergeet niet om te communiceren 

Thuiswerken betekent niet dat je volledig zelf beslist hoe en wanneer je bereikbaar bent. Zorg ervoor dat je telefonisch, per e-mail of via de interne chatfunctie vlot beschikbaar bent voor je leidinggevende en geef proactief genoeg updates over de status van je werk. Zo werk je een goede vertrouwensrelatie in de hand. 

Praat ook voldoende met je collega’s door hen even op te bellen of een videogesprek in te plannen. Misschien kunnen jullie wel afspreken om op hetzelfde moment te pauzeren, zodat jullie niet van elkaar vervreemden en toch kunnen genieten van voldoende sociale interactie? Deel nog steeds het lief en leed dat jullie ook op kantoor met elkaar zouden delen. 

6. Las voldoende pauzes in 

Deze tip klinkt vanzelfsprekend, maar is het voor veel mensen niet. Vergeet niet om ook op een thuiswerkdag voldoende te bewegen, naar buiten te gaan en een frisse neus te halen, al is het op je eigen terras. Probeer om telkens 90 minuten te werken en daarna 10 minuten bewust te pauzeren. 

7. Elimineer alle stoorzenders 

Thuis zijn er meer zaken die je aandacht afleiden dan op kantoor. Probeer hierop te anticiperen, door zoveel mogelijk notificaties van niet-noodzakelijke communicatiekanalen zoals Facebook en Twitter gewoon uit te zetten. Zorg ervoor dat je voldoende water en gezonde snacks bij de hand hebt, zodat je niet door honger of dorst wordt afgeleid. En zoek een leuke playlist op of stel je eigen playlist samen, zodat je eventueel met een koptelefoon de hele dag door naar de meest productieve deuntjes kan luisteren. 

8. Wat met je kinderen? 

Thuiswerken met kinderen is natuurlijk nog een ander paar mouwen. Ook hier is het van groot belang om duidelijke afspraken te maken met je huisgenoten. Wees creatief en las een shiftensysteem in met je partner. Zo kunnen jullie om beurt een paar uur goed doorwerken. 

Zorg ervoor dat je kinderen zich creatief kunnen bezighouden, want creativiteit heeft een positief effect op hun fantasievermogen. Richt een gezellig hoekje in, waar ze een audioboek kunnen beluisteren, geef ze kleurplaten waarmee ze zich kunnen uitleven, laat ze knutselen… Stel ook voor je kinderen een bepaald doel voorop aan het begin van de dag, zodat ze iets hebben om naartoe te werken. 

Ga zelf op zoek naar een gezond evenwicht tussen je professionele verplichtingen en je taken als ouder. Lukt het toch niet om productief te zijn met de kinderen in de buurt? Vraag dan aan je leidinggevende of je misschien (onbetaald) verlof mag nemen. 

Wij wensen je een productieve thuiswerkdag toe! 

Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESF
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956