Sollicitatietips: het antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen!

30-07-2015
sollicitatiegesprek

Breekt het angstzweet je al uit wanneer je nog maar aan het sollicitatiegesprek denkt? Heb je schrik dat er lastige vragen gesteld worden waarop je geen antwoord kan formuleren? Dan willen we je graag geruststellen met een diplomatiek antwoord op de moeilijkste sollicitatievragen en enkele onmisbare tips als je gaat solliciteren! 


Bereid het sollicitatiegesprek voor 

Het is alvast een goed teken dat je op zoek bent naar sollicitatietips. Een goede voorbereiding voor je solliciteert, vergroot namelijk de kans op een geslaagd sollicitatiegesprek. Niet enkel omdat je vlot antwoorden kan formuleren, ook je zelfvertrouwen stijgt en je nervositeit daalt. Naast deze goede voorbereiding is het natuurlijk ook belangrijk dat je spontaan en ontspannen het gesprek aangaat. 

De meest voorkomende sollicitatievraag 

Sollicitatievraag nummer één is vaak dezelfde gevaarlijke vraag: “vertel eens iets over jezelf.” De grootste fout die je hier kan maken is té veel vertellen. Begin dus niet heel je levensverhaal af te ratelen, maar vertel relevante en werkgerelateerde feiten. Oefen voor je gaat solliciteren deze vraag al eens, denk goed na wat je wil antwoorden en stel je in de plaats van de recruiter: wat wil hij of zij over jou weten? 

Vaak terugkerende sollicitatievragen 

Een vraag die elke sollicitant wel eens gesteld werd is: “waarom zouden we je moeten aannemen?” Een moeilijke vraag, maar deze vraag geeft je de kans om je te verkopen. Vertel kort en krachtig wat je sterke punten en je kwalificaties zijn. Toon aan wat je in je mars hebt! 

Doe je huiswerk, want de vraag “waarom wil je hier werken?” loert om de hoek. Zorg dus dat je bekend bent met het bedrijf, de koers en de sector waarin het bedrijf opereert. Geef een gericht antwoord op deze vraag: toon aan hoe jouw ervaring en kwalificaties passen binnen de behoeften van het bedrijf. 

Heb je reeds al ergens gewerkt? Verwacht je dan aan de vraag: “waarom ben je bij je vorige baan weggegaan?” Wees bij deze vraag voorzichtig met een negatief antwoord en wees diplomatiek.  

Ook een belangrijke vraag, waar je beter een zinvol antwoord op klaar hebt is: “wat zijn je salarisverwachtingen?” Vooral wanneer je weinig ervaring hebt is dit een moeilijke vraag. Zoek informatie op over de salarissen in je vak zodat je een idee krijgt van wat je hoort te verdienen. 

Onverwachte sollicitatievragen 

Bereid je ook voor op onverwachte, absurde sollicitatievragen. Hier is een lijstje met vragen waar je best even over nadenkt voor je gaat solliciteren: 

  • Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen? 
  • Beschrijf jezelf in één woord. 
  • Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen? 
  • Je mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kies je en wat is je vraag? 
  • Hoeveel vliegtuigen zijn er in de hele wereld? 
  • Hoe wek je het vertrouwen van een klant of manager met meer dan dertig jaar ervaring? 
  • Als ik je partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over je vertellen? 
  • Vertel eens een mop? 
  • Stel, je hebt een grote zak met geld, wat zou je ermee doen? 

Benieuwd wat de favoriete sollicitatievragen zijn van onze eigen recruiters? Wij verklappen het in deze blog! Laat je je graag persoonlijk begeleiden tijdens de sollicitatieprocedure? Dan ben je bij Accent aan het juiste adres. Neem contact op met een Accent-kantoor in de buurt om een afspraak te maken. Wij helpen je graag verder bij je zoektocht naar een nieuwe job!