Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?

24-12-2019
hoe_schrijf_ik_een_sollicitatiebrief

De kans is groot dat je tussen al onze openstaande vacatures een job tegenkomt waarvoor je heel graag op gesprek zou gaan. Het enige wat je nog moet doen, is een overtuigende sollicitatiebrief schrijven. Maar hoe begin je daar nu aan? En wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief? 


Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief? 

De woorden sollicitatiebrief en motivatiebrief worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet helemaal hetzelfde. In een sollicitatiebrief licht je voornamelijk je ervaring, kennis en vaardigheden toe. Je kan een sollicitatiebrief dus eigenlijk zien als een aanvulling op je cv. Met een motivatiebrief probeer je de recruiter dan weer warm te maken met jouw motivatie (what else) over de functie en/of het bedrijf.

Opmaak van de sollicitatiebrief 

Wie een sollicitatiebrief schrijft, houdt zich best aan een vaste structuur. Begin met een concrete aanspreking en een korte introductie, waarin je vermeldt voor welke vacature je solliciteert. Daarna licht je in 3 à 4 alinea’s je ervaring, kennis en vaardigheden . Maak van de gelegenheid gebruik om concrete situaties of prestaties te vermelden, waarvoor er geen plaats is op je cv. Afsluiten doe je met een concrete en vastberaden boodschap, waarmee je duidelijk maakt dat je graag op gesprek wordt uitgenodigd. 

Tip: vergeet niet om je contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer) te vermelden, voor het geval je de interesse van de recruiter hebt geprikkeld. Zo kan hij of zij snel en gemakkelijk contact met je opnemen. 

Stijl van de sollicitatiebrief 

Een sollicitatiebrief is een zakelijk document. Hou hier rekening mee wanneer je de brief schrijft. Probeer op voorhand na te gaan hoe formeel het bedrijf is waarin je graag terecht wil komen. In grote, formele bedrijven wordt een recruiter graag aangesproken met ‘Geachte’, terwijl een communicatiebureau een aanspreking met ‘Beste’ waarschijnlijk best ok zal vinden. Let erop dat je je sollicitatiebrief niet vol lange, omslachtige zinnen propt. Met korte, duidelijke zinnen en begrijpelijke woorden zal je de aandacht van de recruiter minstens even snel grijpen. 

Tip: laat je sollicitatiebrief door iemand anders nalezen op taalfouten en inhoud. Misschien wijst jouw partner of beste vriend je wel op een eigenschap waar je zelf niet meteen aan dacht? Of misschien spotten je ouders wel een grote dt-fout in je brief? Een dubbele check kan nooit kwaad! 

Inhoud van de sollicitatiebrief 

Een sollicitatiebrief is een uitgebreide, gepersonaliseerde aanvulling op je cv. Zorg ervoor dat de tekst op maat is van de vacature waarvoor je solliciteert. Bewijs dat je de vacature van begin tot eind goed hebt gelezen en dat alle aspecten van de job aansluiten bij jouw verwachtingen en ervaring. 

Tip: probeer op voorhand te achterhalen aan wie je de sollicitatiebrief moet richten. Je hebt de aandacht van je lezer meteen beet als je de brief persoonlijk maakt. Weet je niet wie de recruiter is? Een telefoontje naar het bedrijf en de klus is vaak geklaard. 

Met de post versturen of toch maar mailen? 

Je raadt het al: mailen is het antwoord. Een brief met de post versturen is een beetje achterhaald, tenzij hier nadrukkelijk om gevraagd wordt in de vacature. Daarnaast hoef je je sollicitatiebrief niet als bijlage aan je e-mail toe te voegen, zoals je met je cv doet. Plaats de tekst van je sollicitatiebrief gewoon in de tekst van je e-mail, zodat de recruiter meteen alle info heeft die hij of zij nodig heeft. 

Als je met al deze zaken rekening houdt, komt het helemaal goed! Zin gekregen om te solliciteren? Check onze openstaande vacatures en ga ervoor! Succes!