Dit is geen geldige locatie

Wat is weerverlet?

2018-03-19
weerverlet

Regen, sneeuw, koude temperaturen, storm, onweer… een orkaan? In België blijven we gelukkig gespaard van dit laatste natuurfenomeen, maar de andere zijn ons niet onbekend. Sommige beroepen zijn afhankelijk van het weer waardoor het soms onmogelijk is om te werken. Hier komt weerverlet om de hoek loeren. Weet jij er alles van? 


Wat is weerverlet? 

Officieel betekent weerverlet: wanneer de werknemer (vaak arbeiders) door het slechte weer niet meer kunnen werken, kan de werkgever, mits naleving van bepaalde formaliteiten, de werknemer tijdelijk werkloos stellen wegens ‘slecht weer’. 
 
Weerverlet wordt vaak in één adem genoemd met slecht weer, maar dat hoeft niet per se. Hoewel onze zomers niet altijd even heet zijn, kunnen hete temperaturen ook leiden tot weerverlet. Denk maar aan dakwerkers bijvoorbeeld. 

Wanneer kan je een beroep doen op weerverlet? 

Hoe wordt ‘weer’ nu gedefinieerd als ‘slecht’? Zodra de weersomstandigheden zodanig ongunstig zijn dat het werk onmogelijk kan worden uitgevoerd spreekt men van slecht weer. 
 
Let wel, de onmogelijkheid tot werken moet een rechtstreeks gevolg zijn van de weersomstandigheden, anders kan je geen beroep doen op weerverlet. Een andere tijdelijke vorm van werkloosheid (denk aan overmacht of economische werkloosheid) kan altijd aangevraagd worden – mits rechtvaardiging van de omstandigheden – als het weer niet de directe oorzaak is van het niet kunnen uitoefenen van het beroep. 
 
Stel dat jouw werkzaamheden enkel bemoeilijkt worden maar wel nog uitgevoerd kunnen worden, dan kan er géén tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer aangevraagd worden. Het is trouwens de werkgever die altijd beslist. 

Wie kan een beroep doen op weerverlet? 

Iedereen die een job uitoefent waar het weer een belangrijke rol speelt. Dit zijn voornamelijk beroepen die buiten beoefend worden. Voor de werknemers uit de bouwsector bestaat er een specifieke regeling. Meer info kan je altijd bij jouw werkgever krijgen. 

 
Een job waarbij de kans dat je van tijd tot tijd weerverlet hebt, is bouwarbeider. Zoek jij een job als bouwarbeider? Bekijk hier onze vacatures. 

Jobs per sector
Populaire locaties
Copyright © 2021 Accent Jobs for People NVOver AccentPrivacybeleidDisclaimerESF
Beversesteenweg 576, 8800 RoeselareTEL: +3251460500info@accentjobs.beBTW BE 0455.069.956