Werk moet mensen gelukkig maken. We lezen en horen het overal, maar is dat eigenlijk wel zo? Verwachten mensen echt dat ze gelukkig worden van de job die ze uitoefenen of is werk voor velen meer een noodzakelijk kwaad? Als we ’t vragen aan Prof. Dr. Katleen De Stobbeleir van Vlerick Business School, dan is het antwoord duidelijk. Ja, een duurzame werkomgeving is belangrijk voor het algemeen welbevinden van medewerkers. In onze Accent Masterclass over het belang van een psychologisch veilige werkomgeving vertelde ze er alles over. Herbekijk de sessie hier of maak het uzelf gemakkelijk en lees de belangrijkste conclusies hieronder.
6 lessen over wellbeing die we leerden tijdens de Accent Masterclass
15-06-2023In een duurzame werkomgeving zijn mensen productief, gezond en gelukkig
De meeste organisaties meten vooral de productiviteit van hun mensen om te oordelen of ze al of niet goed bezig zijn. Maar een duurzame werkomgeving is meer dan enkel productief. Duurzame werkomgevingen bestaan uit een wisselwerking van productiviteit, gezondheid en geluk. Als geluk ten koste gaat van productiviteit, dan kan er een ongezonde werkomgeving ontstaan.
Goede leidinggevenden zijn nederige leidinggevenden
Lees: leidinggevenden die zich niet te beroerd voelen om advies én feedback te vragen aan hun teams. Veel leiders vinden het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen en advies te vragen, omdat ze bang zijn om als niet competent te worden ervan. Volledig onterecht, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Het tegendeel is waar: wie advies vraagt aan iemand anders, wordt net als competenter ervaren.
Kies bewust voor een growth mindset
Als u voor uitdagingen of bedreigingen staat, heeft u twee keuzes. Panikeren en dichtklappen of de bedreiging als opportuniteit zien en daar ook naar handelen. In het eerste geval spreken we over een fixed mindset, in het tweede geval over een growth mindset. Beide types mensen kunnen op topniveau presteren en mooie resultaten voorleggen. Het verschil zal zich pas manifesteren in crisissituaties.
Goed om te weten: een mindset kan evolueren en actief worden aangepakt. Hou er wel rekening mee dat zo’n verandering tijd nodig heeft. Het vraagt een stevige mentale inspanning en heel wat discipline om bewust te kiezen voor een growth mindset.
Weg met de carrièreladder: kies voor herkenbare rolmodellen
Een gezonde werkomgeving gaat hand in hand met een gezonde carrière. Heel wat mensen die weinig welzijn op het werk ervaren, zien een carrière nog te veel als een klassieke ladder die men moet beklimmen. Succes betekent omhoog gaan. The only way is up!
Niets is minder waar, zo blijkt. Een succesvolle carrière betekent ook soms een stap opzij of terugzetten. Heel weinig organisaties pakken echter uit met dit soort carrièrestappen en daar wringt het schoentje. Door alleen te focussen op succesverhalen van mensen die de spreekwoordelijke ladder beklimmen, krijgen mensen het gevoel dat ze omhoog moeten om succesvol te zijn in hun carrière. Een stap terug zetten kan echter een heel positieve keuze zijn en voor een enorme bevrijding zorgen. Dit bespreekbaar maken in de organisatie is dus raadzaam.
Work-life balance bestaat niet
Een evenwichtig leven bestaat uit vier elementen: persoonlijke noden, familie en vrienden, zingeving en werk. Vroeger stonden al deze elementen los van elkaar. Iemand ging werken, ging op stap met vrienden, ging op zondag naar de kerk en deed relatief weinig om aan z’n eigen noden tegemoet te komen. Doordat religie de laatste decennia bij veel mensen is weggevallen, zijn mensen op zoek beginnen gaan naar zingeving in hun werk. De vier elementen zijn met andere woorden veel meer met elkaar verbonden dan vroeger. Prof. Dr. De Stobbeleir spreekt dan ook liever over work-life integration als alternatief voor work-life balance.
Tip voor leidinggevenden: focus niet alleen op werk bij het uitstippelen van een welzijnsbeleid. Het zijn lang niet alleen de mensen die dubbele shiften kloppen die zich niet goed voelen op het werk. Zich niet in balans voelen is vaak een aanleiding voor burn-out. Meer bewustzijn over de verschillende domeinen die in balans moeten zijn, kan heel waardevol zijn.
Accountability als wapen tegen een toxische werkomgeving
Een bedrijfscultuur waarbij mensen de verantwoordelijkheid van zich afschuiven, door te doen alsof er niets aan de hand is, excuses te zoeken voor de situatie of een zondebok aan te duiden voor elk probleem, kan een toxisch werkklimaat stimuleren. Als werkgever kunt u dit tegengaan door actief te bouwen aan een cultuur van accountability. Dit betekent dat mensen bij een probleem sneller de realiteit onder ogen zien, de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties en de consequenties ervan dragen.
Belangrijk: in elk type organisatie kan een toxisch klimaat ontstaan. Gelukkig kan hier ook aan worden gewerkt, door onder meer voldoende opleidingsprogramma’s te voorzien voor leidinggevenden. Culturen die het meest kwetsbaar zijn om een toxische cultuur te ontwikkelen, zijn de organisaties waar weinig ruimte is voor de ontwikkeling van leidinggevenden.
Benieuwd geworden naar alle inzichten die tijdens de masterclass aan bod zijn gekomen? Herbekijk de volledige sessie hier.