Werken met jobstudenten: zo houdt u het veilig

15-06-2023
Jobstudent

Of het nu is om een drukke piekperiode op te vangen of om medewerkers te vervangen die genieten van een deugddoende vakantie. De zomervakantie is traditiegetrouw de periode bij uitstek om een beroep te doen op de helpende handen van jobstudenten. Voor vele jobstudenten is het echter de eerste keer dat ze in aanraking komen met een echte werkomgeving. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te schenken aan hun veiligheid. Ook wij waken mee over de veiligheid van de studenten die we tewerkstellen. Daarom zetten we graag enkele basisrichtlijnen op een rij.


Eerste dag van de jobstudent: dit is verplicht

Wie jobstudenten tewerkstelt, is verplicht om een onthaal te organiseren en te registreren. U kunt dit zelf doen, of de taak doorgeven aan een meter of peter die deze taak van u overneemt. Een correct onthaal bestaat uit 3 zaken:

  • Algemene informatie over de organisatie (goede praktijken in veiligheid, procedures bij noodgevallen, eerstehulppost, enz.)
  • Specifieke informatie over de werkplaats (eventuele risico’s, voorzorgsmaatregelen, procedures voor het gebruik van werktuigen, opleiding, enz.)
  • Overhandigen van werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen.
     

Mogen jobstudenten gelijk welke werkzaamheden uitvoeren?

Mogen jobstudenten gelijk welke werkzaamheden uitvoeren? Neen. In de volgende situaties kan u geen jobstudenten tewerkstellen:

  • Bij een te grote lichamelijke belasting;
  • Bij een te grote psychische belasting;
  • Bij een beperkt veiligheidsbewustzijn of onvoldoende opleiding;
  • In situaties met ioniserende straling, giftige of carcinogene stoffen, stoffen die schadelijk zijn voor een foetus tijdens de zwangerschap of erfelijke genetische veranderingen veroorzaken;
  • Bij blootstelling aan extreme hitte of koude, of aan lawaai of trillingen.

Daarnaast bevat de welzijnswetgeving van Preventie en Interim een niet-limitatieve lijst met jobs die verboden zijn voor studenten. Wie jonger is dan 18 jaar, mag deze taken in geen geval uitvoeren. Wie ouder is dan 18 jaar mag dit wel als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
 

Werkzaamheden die altijd verboden zijn voor jobstudenten

  • Gemotoriseerde toestellen bedienen die dienen voor het verplaatsen, stapelen, stockeren of destockeren van lasten en/of laden en lossen van vrachtwagens in de onderneming of opslagplaats. Denk bijvoorbeeld aan het besturen van een heftruck, hoogtewerker, graafmachine of rolbrug.
  • In aanraking komen met giftige of carcinogene stoffen of asbest. Bij het werken met chemische producten is het altijd belangrijk om na te gaan welke gevaareigenschappen (H-zinnen) er zijn en of deze voorkomen in bovenvermelde niet-limitatieve lijst.
  • Voor werken op hoogtes gelden heel wat restricties. Bespreek alle opties met uw Accent-contactpersoon op.
     

Dit mogen jobstudenten dan weer wel doen

Elke regel kent ook uitzonderingen. Deze zaken mogen jobstudenten wél doen:

  • Werken met manuele en elektrische transpaletten. Als de hefhoogte beperkt is en de snelheid beperkt, zijn deze werken in bepaalde omstandigheden wel toegelaten.
  • Autovoertuigen besturen als de jobstudent een geldig rijbewijs heeft. Heeft de student echter een voorlopig rijbewijs B, dan mag die geen commercieel vervoer of personenvervoer uitvoeren.
     

Twijfelt u over wat mag of niet?

Heeft u een functie waarvoor u deze zomer graag een beroep doet op jobstudenten, maar twijfelt u of alles mag? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw vertrouwde Accent-contactpersoon om de opties te bespreken.