Mag er gewerkt worden op feestdagen?

15-07-2025
Werken tijdens feestdagen

Voor veel mensen is een feestdag een vrije dag, maar dat geldt niet voor iedereen. In sectoren zoals horeca, zorg en transport mag er wél gewerkt worden. Maar wat zegt de wet daarover? En hoe zit het met je loon of inhaalrust? Je leest het hier.


Feestdag op de kalender, maar je moet werken? Normaal gezien mag je op wettelijke feestdagen, zoals op kerstdag, nieuwjaar, paasmaandag, etc., in principe niet werken.

Toch zijn er jobs in bepaalde sectoren waar dat wel is toegestaan. Denk maar aan de horeca, de zorg of de transportsector. Maar hoe zit dat wettelijk? Wat met je loon, inhaalrust en sectorafspraken? We leggen het simpel voor je uit.

 

Wanneer is het toegestaan om te werken op feestdagen?

Hoewel de meeste mensen niet moeten werken op feestdagen in België, zijn er toch heel wat sectoren waarin het nodig is om te werken op zulke dagen. In de sectoren waar je op zondag mag werken, mag je ook op feestdagen werken. Enkele voorbeelden:

  • Slagers, bakkers, dagbladhandelaars…
  • Horeca: hotels, restaurants, cafés, etc.
  • Gezondheidszorg: ziekenhuizen, woonzorgcentra, apotheken, etc.
  • Transport en openbaar vervoer
  • Toerisme, recreatie en ploegenarbeid
  • Enz.

 

Werk dat dringend en noodzakelijk is en niet op een andere dag kan gebeuren, mag ook uitgevoerd worden op een feestdag.

Let op: zelfs binnen toegelaten sectoren kunnen afwijkende afspraken gelden op basis van de cao. Controleer dus altijd de sectorale en bedrijfsgebonden bepalingen.

 

Krijg je dan een loontoeslag?

Het zit zo. Als je op een feestdag werkt, dan krijg je sowieso je normale loon, net zoals op een gewone werkdag. Daarbovenop heb je recht op betaalde inhaalrust: een betaalde vrije dag ter compensatie van de uren die je op de feestdag hebt gewerkt. Die moet je opnemen binnen de 6 weken na de feestdag.

Doe je overuren op een feestdag? Dan krijg je voor die extra uren een loontoeslag van 100%, dus dubbel loon voor die uren.

In sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg, krijg je er nog extra vergoedingen bovenop.

 

Heb je recht op inhaalrust?

Werk je op een feestdag, dan heb je recht op betaalde inhaalrust. Werk je meer dan 4 uur? Dan krijg je een volledige dag inhaalrust. Werk je minder dan 4 uur? Dan heb je recht op een halve dag.

Deze inhaalrust moet je binnen de zes weken opnemen na de feestdag. Ben je een tijdje afwezig door bijvoorbeeld ziekte, vakantie of tijdelijke werkloosheid en lukt het je daarom niet om de inhaalrust binnen de zes weken op te nemen? Dan schuift je inhaalrust gewoon mee op. Zodra je opnieuw aan de slag gaat, begint de teller weer te lopen.

Voorbeeld: Je werkt op een feestdag op 1 mei. Daarna ben je ziek van 3 mei t.e.m. 20 mei. Dan heb je nog zes weken vanaf 21 mei om je inhaalrust op te nemen.

 

Wat zijn de 10 wettelijke feestdagen van 2025?

In België zijn er elk jaar 10 wettelijke feestdagen. Wanneer die precies vallen in 2025? Dat ontdek je hier: De wettelijke feestdagen van 2025 in België.

Of je nu graag op feestdagen werkt of niet, bekijk onze vacatures en vind dé job die bij je past.

 

Bekijk recente vacatures