10 weetjes over jouw loon als chauffeur

16-02-2024
10 weetjes over jouw loon als chauffeur

Veel chauffeurs zitten met vragen over de uitbetaling van hun loon. Begrijp jij wat er allemaal op je loonbrief staat? Op welke speciale vergoedingen heb je recht? Wij zetten 10 dingen die je moet weten over jouw loon op een rijtje.


Is het normaal dat ik niet elke week hetzelfde loon krijg, terwijl ik evenveel uren rijd?

Het is niet abnormaal dat jouw loon niet elke week hetzelfde bedrag is. Dit kan te maken hebben met de regeling rond de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor overuren,of met de inhouding van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid op maand- of kwartaalbasis. Die twee belastingen kunnen wekelijks verschillen en dus ook je loon (negatief of positief) beïnvloeden.

Waarom krijg ik soms 2 loonbrieven voor 1 week?

Als er sprake is van een gesplitste week (bv. maandag en dinsdag nog in maand x en woensdag tot vrijdag in maand y), krijg je 2 afzonderlijke loonbrieven voor die week (d.w.z. een loonbrief voor elke maand).

Ik heb gewerkt op een zondag en/of feestdag. Welke impact heeft dit op mijn loon?

Werken op zon- en feestdagen (inclusief feestdagen die op een zondag vallen) geeft je recht op een toeslag van 100% boven op je basisloon.

Krijg ik een extra vergoeding als ik ‘s nachts rijd?

Rij je ‘s nachts, dan heb je recht op een nachtvergoeding van 1,7515 € netto per uur voor elk gepresteerd uur tussen 20 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens.

Wat betekent de ARAB-vergoeding die op mijn loonbrief vermeld staat?

Als chauffeur dien je noodgedwongen gebruik te maken van bestaande (private) sanitaire voorzieningen onderweg. Denk aan toiletten, wasplaatsen, refters… Om de kosten hiervoor te dekken, krijg je een vergoeding van 1,6865 € netto voor elk gepresteerd uur.

Krijg ik een verblijfsvergoeding voor een overnachting tijdens een transport?

Je hebt recht op een verblijfsvergoeding als je overnacht tijdens een transport. Er zijn verschillende mogelijkheden: 

  • 44,4775 € netto per schijf van 24 uur of lange nacht: wanneer de arbeidstijd voorafgaand aan de overnachtingsrust meer dan 8 uren bedraagt én wanneer de uithuizigheid 24 opeenvolgende uren beslaat. 
  • 18,0285 € netto voor de korte nacht: wanneer de arbeidstijd voorafgaand aan de overnachtingsrust minder dan 8 uren bedraagt of wanneer de uithuizigheid minder is dan 24 opeenvolgende uren. 
  • 12,0925 € netto in geval van vast verblijf in België of in het buitenland. Dit betekent dat je geen prestatie levert tussen 2 dagelijkse rusttijden of tussen een dagelijkse en een wekelijkse rusttijd, opgenomen buiten je woonplaats of buiten de in de arbeidsovereenkomst voorziene arbeidsplaats.

Hoe zit het met de vergoeding voor woon-werkverkeer als ik met mijn vrachtwagen naar huis mag rijden?

Je krijgt enkel een vergoeding als je je met je eigen wagen verplaatst. Die is bedoeld om slijtage van de wagen en een deel van de brandstof te dekken, wat niet het geval is wanneer je met de vrachtwagen van het bedrijf van thuis naar het werk en omgekeerd rijdt.

Krijg ik een eindejaarspremie?

Een eindejaarspremie is een mooi extraatje, maar het is geen wettelijke verplichting. Of je recht hebt op een eeindejaarspremie hangt af van de geldende regeling in de sector of onderneming waar je werkt. Je checkt dit dus best met de HR-afdeling.

Verlies ik loon bij weerverlet en collectieve sluiting?

In beide gevallen wordt jouw werkdag betaald door de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA). Je verliest dus geen loon. Heb je de werkdag al gestart en moet je het werk beëindigen door slecht weer? Dan is het wel je werkgever die het loon betaalt, aangezien je pas voor een ganse dag kan stempelen.

Check je loonfiches in de MyAccent app

Nog een tienden en laatste weetje: je loonfiches kan je makkelijk en snel checken in de MyAccent app. Mocht je verder nog vragen hebben, dan kan je via de app eenvoudig chatten met ons kantoor. We helpen je graag verder!

Download de MyAccent app vandaag nog!