60-plussers hebben nog lang niet afgedaan: Accent zet schouders onder start-up Sixie

01-06-2021
Sixie

60-plussers die na hun loopbaan toch willen doorwerken omdat ze er zin in hebben, zal start-up Sixie aan een tijdelijke opdracht helpen. “Veel 60-plussers willen doorwerken, maar hebben het gevoel dat ze hebben afgedaan. Wij willen dat hun ervaring, netwerk en passie opnieuw kan meetellen. Voor hen zoeken we – op basis van wat ze zelf willen – een tijdelijke opdracht”, aldus oprichters Axel Ronse, Pieter Marechal en Elisabeth Meuleman.


Heel vaak beschikken 60-plussers over bakken ervaring, expertise en relevante netwerken die ze doorheen de jaren hebben opgebouwd. En toch wordt deze schat aan informatie vaak overboord gegooid zodra die mensen op pensioen gaan. Uiteraard zijn er mensen die niet willen doorwerken, maar tegelijk zijn er zovelen die niets liever willen dan hun talent en expertise nog verder inzetten. Daartegenover staat dat heel wat bedrijven, maar ook steden en gemeenten, die ervaring en tijdelijke projectmatige versterking heel goed kunnen gebruiken. En dat is wat de start-up Sixie wil doen: “We willen 60-plussers koppelen aan bedrijven of publieke besturen die zoeken naar ervaring, kennis en tijdelijke versterking,” aldus Axel Ronse, één van de oprichters van Sixie.

60-plussers die gemotiveerd en geëngageerd zijn om ook na hun pensioen een bijdrage te leveren aan de samenleving, kunnen na hun actieve loopbaan bij Sixie aankloppen. Het Sixie-team gaat op maat van hun wensen op zoek naar een tijdelijke en projectmatige opdracht. 60-plussers kunnen bij Sixie aan de slag als uitzendkracht of als freelancer.

De 60-plussers, die het team van Sixie ook wel eens “sixies” noemt, kunnen zich eenvoudig registreren op www.sixie.be. Daar geven ze aan wat ze nog graag willen doen. Meteen daarna worden ze uitgenodigd voor een gesprek en worden hen uitdagende tijdelijke opdrachten voorgesteld.

Niet aan de kant schuiven

“Wij zien ook dat veel sixies zich niet bewust zijn van het feit dat hun ervaring nog een enorme meerwaarde kan betekenen. Hun ervaring is nochtans goud waard voor veel bedrijven en publieke besturen. We richten ons op dit onontgonnen terrein. Met onze start-up Sixie willen we de matchmaker zijn,” aldus Pieter Marechal.

Met Sixie willen de oprichters de wereld een beetje veranderen. Ze willen dat 60-plussers er nog toe kunnen doen, dat hun expertise nog wordt erkend en doorgegeven. “In heel wat landen is het de logica zelf dat die ervaring niet aan de kant wordt geschoven. Wij willen op dat vlak, met onze onderneming, een maatschappelijke verandering teweeg brengen”, klinkt het bij Elisabeth Meuleman.

Opmerkelijke adviesraad

Naast Elisabeth Meuleman, Pieter Marechal en Axel Ronse is ook Accent mede-oprichter van Sixie. Anouk Lagae, CEO van Accent: “Toen Elisabeth, Pieter en Axel bij ons langs kwamen, waren we onmiddellijk gewonnen voor het idee. Ook Accent is een frontrunner in vernieuwende HR-projecten. Zo waren we bijvoorbeeld al een tijdje geleden gestart met Accent 50+ om mensen vanuit dezelfde insteek kansen te geven op de arbeidsmarkt. Het idee om dit verder uit te bouwen naar 60-plussers die op pensioen zijn, sloeg direct aan. De droom van Accent luidt niet voor niets “we will embrace every talent and spark joy in their lives”. Onze focus ligt altijd op talent en dat past perfect bij de visie van Sixie”.

De jonge onderneming heeft een opmerkelijk board of advisors, met Fons Leroy (ex-directeur VDAB), Claire Tillekaerts (directeur FIT), Conny Vandendriessche (oprichter Accent en House of HR), Peter Vyncke (ondernemer van het jaar 2016), Karel Van Eetvelt (voormalig CEO van UNIZO), Mieck Vos (voormalig directeur VVSG) en Philippe Muyters (gewezen minister van werk). Zij kunnen zich helemaal vinden in het hoger doel van de start-up.

Meer info? Check www.sixie.be.