Een job zoeken zonder diploma: zo pak je het aan

11-07-2024
Een job zoeken zonder diploma

Heb je geen diploma en ben je op zoek naar werk? Maak je zeker geen zorgen: met het nodige doorzettingsvermogen en de juiste aanpak kom je zeker op je pootjes terecht. Het is perfect mogelijk om een succesvolle loopbaan uit te bouwen als je geen diploma hebt. Werkgevers zijn steeds meer geïnteresseerd in talent en motivatie boven diploma’s. Met deze tips, heb je in no-time die job te pakken!  


Zorg voor een goed cv

Als je een job zoekt zonder diploma, is het belangrijk om je cv op de juiste manier op te stellen.

  •  De basis: jouw werkervaring

Jouw werkervaring is de kern van je cv. Ook al heb je geen diploma, de werkervaring die je hebt opgedaan is heel belangrijk. Een job leert je veel over werken in een team, deadlines halen en tal van andere vaardigheden die in elk bedrijf van pas komen. Focus op je prestaties en op zaken die je verwezenlijkt hebt bij je vorige werkgever(s), ongeacht of je een diploma hebt behaald of niet. Het zijn troeven op jouw cv!

  • Benadruk je vaardigheden en skills

Dat je geen diploma hebt, wil niet zeggen dat je niet over de nodige vaardigheden en skills beschikt. Waar ben je sterk in? Welke zaken heb je geleerd bij je vorige werkgever(s) die je kan gebruiken in een volgende job? Zet jezelf positief in de kijker. Probeer de vaardigheden in jouw cv te laten aansluiten bij de competenties die gevraagd worden in de vacature.

  • Vermeld cursussen en certificaten

Heb je ooit een opleiding of cursus gevolgd, of een certificaat behaald? Vermeld dit dan duidelijk op je cv. Probeer zo concreet mogelijk te zijn: aan welke onderwijsinstelling volgde je de cursus, waarover ging het precies en wat heb je allemaal geleerd dat je kan gebruiken op de werkvloer?

  • Laat je bijstaan

Wie door schoolmoeheid of om andere redenen zonder diploma de school verlaat, belandt plots op de arbeidsmarkt. Vaak gebeurt dat onvoorbereid en zijn de omstandigheden niet optimaal. Het is daarom belangrijk om je te laten bijstaan door de juiste partijen, bijvoorbeeld door Accent! Onze specialisten hebben het netwerk en de expertise om je in contact te brengen met werkgevers waar een diploma geen vereiste is.
 

Goedbetaalde jobs zonder diploma

Er zijn heel wat goedbetaalde, leuke jobs waarvoor geen ervaring vereist is. Hier is de top-10:

  1. ruitenwasser
  2. verkoper
  3. schoonmaker
  4. bouwarbeider
  5. transporteur
  6. magazijnmedewerker
  7. onthaalmedewerker
  8. keukenmedewerker
  9. productieoperator
  10. administratief bediende

Geen diploma of ervaring en op zoek naar werk?