Een job zoeken zonder diploma: zo pak je het aan

30-07-2015
Een job zoeken zonder diploma

Heb je geen diploma en ben je op zoek naar werk? Maak je zeker geen zorgen: met het nodige doorzettingsvermogen en de juiste aanpak kom je zeker op je pootjes terecht. Werkgevers zijn steeds meer geïnteresseerd in talent en motivatie dan in diploma’s. Met deze tips, heb je in no-time die job te pakken!  


Een job zoeken zonder diploma: laat je bijstaan door de juiste professionele instanties  

Wie door schoolmoeheid of om andere redenen zonder diploma de school verlaat, belandt plotsklaps op de arbeidsmarkt. Vaak gebeurt dat onvoorbereid en zijn de omstandigheden niet optimaal. Het komt er dan ook in de eerste plaats op aan je te laten bijstaan door de juiste partijen. Te beginnen bij de VDAB. Die heeft het netwerk en de expertise om je in contact te brengen met werkgevers waar een diploma geen vereiste is. 

 

Toch beperk je je het best niet tot de VDAB alleen. Voel je je niet klaar om aan de slag te gaan in het gewone arbeidscircuit? Dan kom je misschien in aanmerking voor wijk-werken. Hierbij werk je enkele uren per week bij iemand thuis, op een school of bij een andere gemeentedienst.  En tot slot zijn er natuurlijk uitzendkantoren zoals Accent. Wij hebben vaak heel wat vacatures voor ongeschoolde medewerkers in de aanbieding! 

Een job zoeken zonder diploma: doe een stage 

Nog een manier om ondanks een leeg cv werkervaring op te doen, is een stage. Je wordt dan wel niet of nauwelijks betaald, toch zijn er veel voordelen. Aangezien de werkgever geen salaris hoeft uit te keren, heeft hij niets te verliezen door je in dienst te nemen. Een win-winsituatie voor beide partijen! Wordt er na je stage geen vervolg gebreid aan de samenwerking? Geen nood, de leemte op je cv is alvast opgevuld, wat zeker zal helpen wanneer je een job zoekt zonder diploma. 

Een job zoeken zonder diploma: werken met dienstencheques 

Het systeem van de dienstencheques werd speciaal in het leven geroepen om laaggeschoolden of schoolverlaters extra kansen te geven. Je gaat aan de slag als schoonmaakhulp of wordt ingezet voor andere huishoudelijke dienstverlening. Het voordeel is dat je sowieso in je eigen streek werkt en je werkuren afspreekt samen met je werkgever. Bovendien is het meer dan behoorlijk betaald! 

Nooit te oud om bij te leren 

Jong of oud, een diploma behalen kan altijd. Ben je op zoek naar een job zonder diploma maar vind je niet meteen iets? Dan loont het zeker de moeite om een werkgerichte opleiding te volgen. Dat kan bij de VDAB of bij andere opleidingscentra. Zo houd je je nuttig bezig en vergroot je meteen je kansen op de arbeidsmarkt! 

 

Heb jij geen diploma, maar ben je wel op zoek naar werk? Wij helpen je met veel plezier verder richting die eerste job. Maak een afspraak met een Accent-kantoor in de buurt!