Jouw vakantiedagen in 2023: zo plan je ze slim in

20-02-2023
Plan je verlof zo efficiënt mogelijk in.

Januari zit er ondertussen al even op! Misschien plan jij al stiekem een snipperdag om van de eerste lentezon te genieten? Strak plan. Regelmatig de batterijen opladen, dat kunnen we alleen maar toejuichen. Misschien ben jij ook al bezig met jouw verlofjaarplanning? Wel, check dan goed de kalender, want de alerte planner zal misschien al gemerkt hebben dat een slimme planning je extra lange verlofperiodes kan opleveren.


Met deze tips haal jij maximaal verlof uit jouw verlofdagen

Op hoeveel dagen heb je recht?

Wie een volledig jaar voltijds gewerkt heeft in 2022 heeft in 2023 recht op 20 wettelijke vakantiedagen. Heb je geen volledig jaar gewerkt of werkte je deeltijds, dan worden je verlofrechten voor 2023 hiermee in verhouding verrekend. Wie werkt in een systeem van arbeidsduurvermindering (afhankelijk van je werkgever) krijgt er nog extra ADV (of recupdagen) bovenop.

Vrij kiezen of vaste verlofperiodes?

Afhankelijk van werkgever tot werkgever of van sector tot sector liggen de afspraken over verlof opnemen anders. Misschien kan jij al jouw verlofdagen vrij inplannen of misschien liggen de verlofperiodes vast. Beide systemen hebben voor- en nadelen. Voor wie verlof vrij kan inplannen en in een reguliere werkweek werkt: met deze tips ervaar jij een oneindig lang vakantiegevoel in 2023.

1. Paasmaandag: 9 dagen vrijaf met 4 vakantiedagen

Paasmaandag 10 april: brei daar 4 vakantiedagen aan vast (van 8 tot 16 april) en je hebt 9 dagen aansluitend vrijaf.

2. 3 dagen weekend dankzij 1 mei

1 mei valt dit jaar op een maandag. Aan jou om te beslissen of je er nog 4 vakantiedagen aan toevoegt en opnieuw gaat voor 9 aansluitende vrije dagen.

3. Hemelvaartweekend: traditioneel verlengd

Elk jaar opnieuw valt Hemelvaart op een donderdag. Het ideale recept voor 4 dagen ongetemd genieten met, jawel, slechts één verlofdag.

4. Pinksteren: nog eens 9 voor de prijs van 4

28 mei: pinkstermaandag. Rijmt op paasmaandag. Zelfde principe, zelfde formule. Met 4 extra verlofdagen geniet je 9 dagen lang van vakantie.

5. 21 juli: nationale feestdag

21 juli valt dit jaar dan wel op vrijdag, niemand die zegt dat je geen weekend XL kan inplannen. Neem jij een extra dag verlof op donderdag 20 of maandag 24 juli? Of ben jij de lucky bastard voor wie 20 juli ook een officiële Vlaamse feestdag is?

6. Lovely August

Dinsdag 15 augustus? Die vraagt om de brug met het weekend: 4 dagen vrijaf voor de prijs van 1. Of ga je weer voor 9 voor de prijs van 4? Kruis dan zeker 14, 16, 17 en 18 augustus aan.

7. De magie van november

1 november (Allerheiligen) kiest voor een woensdag dit jaar. Dat opent een hoop mogelijkheden. Met twee verlofdagen extra heb je meteen 7 dagen vrijdaf. Plan je voor en na 1 november verlof, dan heb je weer een rijtje van 9.

Bonus voor wie de feestdag van 11 november inplant op maandag 13 november en een brug maakt van 1 november tot en met 13 november. Volg je nog? Dat levert je 13 vrije dagen op voor de prijs van 7 verlofdagen.

8. Afsluiten in kerstsfeer

Resten er jou nog wat verlofdagen in december en plan je om volop te genieten van de jingle bells? Dan heb je 9 vrije dagen voor 4 verlofdagen. Correctie: 10. Laten we meteen 1 januari 2024 meerekenen.