Waarom studenten werken

16-03-2022
waarom studenten werken

Studentenbudget door de ogen van drie ervaringsdeskundigen.


#Yseult werd verliefd op Australië

Yseult

Studiepaspoort

 • Leeftijd: 22 jaar 

 • Studies: 2e jaar dierenzorg 

 • Vakantiejobs: medewerker catering en festivals 

 • Vrije tijd: yoga, kunst, dieren 

 • Droom: reizen tot ik weet waar ik me wil settelen 

 • Ultieme spaartip: focus minder op materiële zaken, maar op ervaringen 

 • Budgetplan: een jaar rondreizen in Australië 

“Feestjes gemist, levenservaring rijker”

Yseult: “Dat ik na mijn middelbare studies eerst even de wereld zou verkennen stond al lang vast. Weekends en vakanties heb ik doorgewerkt om het budget bijeen te sparen. Ik heb er vaak feestjes en onderonsjes door gemist, maar dat was het uiteindelijk helemaal waard. Ik heb in Australië beseft wat belangrijk is in het leven: doen wat je gelukkig maakt.”

Andere blik

“Na mijn terugkeer heb ik dan ook meteen een 7e jaar kunstopleiding gevolgd. Omdat kunst mij inspireert, voedt en doet groeien. Ondertussen studeer ik dierenzorg, een andere grote passie van mij. Mijn doel is om dierengeneeskunde te proberen. En uiteraard wil ik de wereld blijven ontdekken, wie weet zelfs in combinatie met mijn job.”

Reizen met beperkt budget

“Reizen kan je zo duur maken als je wilt. Hoe ik het budgetvriendelijk hield? Met de app ‘Couchsurfing’ vond ik gratis overnachting. In ruil voor werk kon ik telkens kost en inwoon vinden. Ik verkende bovendien veel per fiets, wat me ook heel wat vervoerskosten heeft bespaard. Maar neemt niet weg dat je toch voldoende budget nodig hebt om naar verre bestemmingen te reizen. Daarom blijf ik bewust veel bijwerken en sparen. Ook nu ik samenwoon.

 

#Imaani startte haar eigen zaak

Imaani

Studiepaspoort

 • Leeftijd: 22 jaar 

 • Studies: communicatiemanagement 

 • Vakantiejob: receptioniste in een vakantiepark 

 • Vrije tijd: reizen, vrienden, feesten 

 • Droom: zelfstandig weddingplanner worden 

 • Ultieme spaartip: de helft van je budget opzij zetten. Een keer per week inkopen doen om onnodige aankopen te vermijden 

 • Budgetplan: eigen zaak opstarten

“Duitse toeristen helpen loont.”

Imaani: “Jarenlang werkte ik elke zomer als receptioniste in een vakantiepark aan de Belgische kust. Duitse toeristen wegwijs maken in plaats van zelf fancy reizen maken, heeft me gebracht waar ik nu sta.  

Ondernemer pur sang

“Was er ergens een feestje? Dan nam ik het heft in handen. Van verjaardagsparty’s tot 100-dagenfuiven. Organiseren zit me in het bloed. Het is niet meer dan logisch dat ik zelfstandig weddingplanner ben geworden. Niemand die uit de lucht is komen gevallen toen ik mijn plannen wereldkundig maakte. Dankzij mijn studentenwerk en door bewust om te gaan met mijn budget heb ik mijn droom waargemaakt.”

Startkapitaal

“Ik kon investeren in de opstart van mijn zaak Amare: opstartkosten, website, socials, bestickering: ik had financiële ruimte voor een grondige aanpak. Maar maak je geen illusies, ik heb zeker en vast geprofiteerd van mijn studentenleven. Uitgaan, (bescheiden) reizen, met vrienden op stap gaan: ik had het niet kunnen missen. Mijn tip aan alle jongeren? Sparen voor je grote droom is de beste bestemming voor je zuurverdiende centjes. Met pintjes en reizen nipt op plaatsen twee en drie."

 

#Widmer investeert in zijn sociaal leven

Widmer

Studiepaspoort

 • Leeftijd: 20 jaar 

 • Studies: 2e jaar journalistiek 

 • Vakantiejob: medewerker in burgerzaak 

 • Interesse: lezen en uitgaan 

 • Droom: studies succesvol afronden, toffe job, rijk sociaal leven 

 • Ultieme spaartip: Bij een zotte kost: 75% van je loon opzij zetten en goedkoop eten 

 • Budgetplan: sparen is voor later

“Ik denk pas budgettair als er nog 30 euro op mijn rekening staat.”

Widmer: “Ik werk elke week 12 uren in een burgerzaak. Dat doe ik nu al even. In vorige vakantiejobs werkte ik nog in een winkelmagazijn en in een ijssalon. Maar mijn huidige job bevalt mij het meeste.”

Werken om te genieten

“Voor mij geen wilde toekomstplannen waarvoor ik nu veel dingen aan de kant schuif. Al bewonder ik heel erg medestudenten die bewust hun geld opzij zetten. Maar zelf werk ik vooral om comfortabel van het studentenleven te kunnen genieten. Ik zet soms wel wat geld opzij als ik een nieuwe gsm nodig heb of op reis wil, maar dat is sparen op korte termijn.”

Sociaal leven eerst

“Mijn sociaal leven is enorm belangrijk en daar kruipt nu eenmaal veel tijd en geld in. Ik begin pas budgettair te denken wanneer ik merk dat er nog slechts 30 euro op mijn rekening staat. En dan bespaar ik liever op mijn maaltijden dan dat ik niet meer op café kan gaan. Oké, misschien klinkt dat kortzichtig, maar dat is wat studenten doen, toch? Dat is meteen ook mijn raad aan medestudenten: doe met je centen wat je zelf leuk vindt. Jij werkt ervoor, jij bepaalt wat ermee gebeurt."

Zelf op zoek naar een studentenjob? Bekijk onze vacatures voor studenten!