Wat kan ik kopen met ecocheques?

25-04-2024
ecocheques

Wat ga ik dit jaar weer eens kopen met mijn ecocheques? Het is een vraag die velen zich telkens weer stellen. Je kan je ecocheques nochtans gebruiken voor veel meer dan je denkt. Zoals de naam aangeeft, kan je er tal van milieuvriendelijke, bewuste producten en diensten mee aankopen. Wij zetten op een rijtje wat je allemaal kan betalen met ecocheques. Fasten your seatbelt, want het is heel wat!


Ecologische producten en diensten 


Energievriendelijke elektro 

Met je ecocheques kan je energievriendelijke elektro kopen. Hieronder vallen de volgende elektronicatoestellen: 

• Koelapparaten voor huishoudelijk gebruik van klassen A, B, C of D 
• Huishoudelijke vaatwassers van klassen A, B of C 
• Huishoudelijke wasmachines en droogkasten van klasse A 
• Elektronische beeldschermen en televisies van klassen A, B, C, D of E 
• Lichtbronnen van klassen A, B, C of D 
• Alle andere elektrische toestellen met een Europees energielabel van klassen A+, A++, A+++ 

 

Biologische producten 

Ecocheques kan je gebruiken om biologische producten te kopen, bijvoorbeeld biovoeding. De voedingsproducten moeten beschikken over het EU-logo voor biologische productie of het biogarantielabel. Je kan ze ook gebruiken voor al je aankopen in een erkende biogarantiewinkel, en voor producten van de zee met het MSC-label (duurzame visvangst). En dat is nog niet alles! Want behalve voedingsproducten kan je ook biologische cosmetica-, hygiëne- en verzorgings- en onderhoudsproducten betalen met ecopasses. Die herken je aan het Ecogarantie-label of het COSMEBIO-label. Last but not least komen ook textielproducten in aanmerking. Milieuvriendelijke kledij beschikt over een duurzaam keurmerk. De belangrijkste zijn GOTS, Oeko-Tex en PETA-Approved. 

Producten met erkende labels 

Hierboven hebben we al heel wat labels vermeld waaraan je producten kan herkennen die je kan betalen met ecocheques. Daarnaast kan je ze gebruiken voor producten en diensten met het Europese ecolabel en met het FSC- of PEFC-label (erkende keurmerken voor producten waarvoor papier gebruikt wordt).

 

Duurzame mobiliteit en vrijetijdsproducten 

 

Duurzame mobiliteit 

Bij duurzame mobiliteit denk je wellicht aan (elektrische) fietsen en steps, treintickets en ander openbaar vervoer. Hier kan je inderdaad ecocheques voor gebruiken. Let op: voor woon-werkabonnementen kan je ze niét gebruiken. Onder milieuvriendelijke mobiliteit vallen ook toebehoren voor fietsen zoals veiligheidshelmen, reflecterende kledij, kinderzitjes, fietspompen... Ecocheques zijn eveneens ideaal om andere vormen van milieuvriendelijk vervoer mee te betalen. Denk aan deelfietsen en -wagens, en toebehoren en abonnementen voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen. 
 

Duurzaam tuinieren 

Heb je groene vingers? Dan komen je ecocheques goed van pas voor de aankoop van bomen en planten, tuinonderhoudsproducten, en elektrische en gemotoriseerde tuingereedschappen. Je tuin zal er nog nooit zo mooi bij gelegen hebben! Heb je geen tuin of is tuinieren niet jouw ding? Maak dan gewoon iemand anders gelukkig met een leuke plant! 

Ecotoerisme 

Wie er graag op uit trekt in eigen land, zal dit graag horen: je kan je ecocheques ook gebruiken voor alle toeristische infrastructuur in België met het label ‘groene sleutel’. Haal je agenda erbij en plan al maar dat volgende uitstapje!

 

Tweedehandsproducten of herstellingen 

Aankoop tweedehandsproducten 

Vintage en tweedehandslovers, dit is eentje voor jullie! Want met ecocheques kan je ook terecht in tweedehands- en kringwinkels. Ideaal om eindelijk dat leuke retrokastje of dat coole vintageservies te scoren! 
 

Herstellingen 

Geef je graag je spullen een tweede (of derde) leven? Dan kan je ze laten herstellen met je ecocheques. Op die manier wordt de afvalberg wat kleiner en draag jij je steentje bij aan de bescherming van onze planeet.

 

Korte keten producten 

Steeds meer mensen kiezen voor lokale producten van bij ons, en dat is uiteraard een goede zaak. Nog meer goed nieuws is dat je die kan betalen met ecocheques! Concreet gaat het om land- en tuinbouwproducten die in de korte keten worden verkocht door houders van de labels ‘Recht van bij de boer’ en ‘En direct de la ferme’. Heb je zelf geen tuin maar wel groene vingers? Dan kan je op zoek gaan naar een leuk volkstuintje en je abonnement hiervoor betalen met ecocheques. 

 

We zeiden het al: je kan je ecocheques gebruiken voor véél meer dan je denkt! Heb jij recht op ecocheques, hoeveel krijg je er en wanneer precies? Dat lees je in deze blog. In dit artikel ontdek je nog meer tips om je ecocheques te gebruiken.