13 weken is voortaan maximale opzegtermijn voor wie ontslag neemt

09-11-2023
Opzegtermijn wijzigingen

De nieuwe regelgeving rond de maximum opzegtermijnen voor wie ontslag neemt, brengt eenduidigheid. De vorige regeling die er kwam naar aanleiding van het eenheidsstatuut in 2014 liet in bepaalde gevallen nog te veel opening voor discussie over de maximumtermijn.


Hoe was het tot nu?

Wie ontslag neemt en een arbeidscontract heeft dat gestart is voor 2014 (vóór de inwerkingtreding van het eenheidsstatuut) heeft een tweeledige opzegtermijn. Een termijn voor de periode tot 2014. En een termijn voor de periode erna. Die twee termijnen worden bij elkaar opgeteld.

Met de nieuwe wet die in werking is getreden op 28 oktober 2023 wordt die volledige opzegtermijn voor zowel arbeiders als bedienden beperkt tot maximaal 13 weken.

Botsende overgangsmaatregelen

Op zich niets nieuws want met de invoering van het eenheidsstatuut werd deze bepaling al opgenomen in de overgangsmaatregelen. Alleen botste die met de bepaling dat zogenaamd ‘hogere bedienden’ hogere maximumtermijnen hadden waarmee de maximale termijn van 13 weken soms werd overschreden.

Eerdere overgangsregeling voor bedienden geschrapt

De opzegtermijnen van bedienden voor de periode vóór 2014 werden bepaald door de hoogte van het inkomen. Deze overgangsmaatregel stelt dat voor bedienden die onder een jaarlijkse inkomensgrens van € 64.508 vallen, de opzegtermijn maximum 4,5 maand kan zijn. Voor wie boven deze inkomensgrens zit, ligt het maximum op 6 maanden. Deze bepalingen botsen dus met de regel dat een opzegtermijn maximum 13 weken kan zijn.

Eenduidig voor arbeiders én bedienden

De wet van 28 oktober 2023 zorgt voor een eenvoudiger kader. De overgangsmaatregel voor de ‘hogere bedienden’ wordt afgeschaft. Deze overgangsmaatregel was trouwens ook in strijd met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. De regel van maximum 13 weken opzegtermijn wordt hiermee helder en duidelijk voor iedereen die ontslag neemt. Of deze persoon nu een arbeidscontract heeft die ingegaan is voor 1 januari 2014 of niet.

Vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met uw vertrouwde Accent-contactpersoon of met onze Compliance afdeling via compliance.helpdesk@accentjobs.be