De zomer staat voor de deur en dat betekent voor veel mensen ook tijd voor een langverwachte zomervakantie. Maar hoeveel vakantiedagen kan uw (uitzend)medewerker opnemen? Wanneer moeten de vakantiedagen worden opgenomen? En wat bij ziekte?
Alles wat u moet weten over de jaarlijkse vakantieregeling van uw medewerkers
15-06-2023Hoeveel verlof kan een uitzendmedewerker opnemen?
Elke medewerker heeft recht op jaarlijkse vakantie, ook uitzendmedewerkers. Net zoals vaste medewerkers hebben ook uitzendmedewerkers verlofrechten opgebouwd aan de hand van hun prestaties in het vorige kalenderjaar.
Ook het statuut van de medewerker heeft een invloed op de berekeningswijze:
- Bij bedienden worden de vakantiedagen uitgerekend op basis van de gewerkte maanden in het voorgaande kalenderjaar.
- Bij arbeiders gebeurt de berekening aan de hand van een berekeningstabel.
Zelf uitrekenen op hoeveel dagen uw medewerker dit jaar recht heeft? Dat kan via het vakantieattest. Voor medewerkers die vast in dienst zijn kan u hiervoor terecht bij uw sociaal secretariaat; voor uitzendmedewerkers bij uw vaste Accent-contactpersoon.
Wanneer moet vakantie worden opgenomen?
Een verlofperiode kan individueel of collectief worden bepaald.
Als de verlofperiode binnen het paritair comité of op ondernemingsniveau bepaald wordt, dan spreken we van collectieve vakantie of collectieve sluiting. In principe moeten medewerkers hun wettelijk verlof tijdens deze periode opnemen. Hetzelfde geldt voor uitzendmedewerkers. Zij dienen de verlofregeling van het bedrijf waarvoor ze werken te volgen.
Belangrijk: heeft u een vaste of uitzendmedewerker die nog niet voldoende verlof heeft opgebouwd om de volledige periode van collectieve sluiting te dekken, dan opent dit het recht op uitkering tijdelijke werkloosheid jaarlijkse vakantie wegens collectieve sluiting. Voor deze soort collectieve werkloosheid kan worden geboekt, moet de medewerker alle recupdagen, ADV-dagen of alternatieve verlofdagen opgebruiken. Twijfelt u over de praktische regeling van uw uitzendmedewerkers, neem dan zeker contact op met uw Accent-contactpersoon.
Collectief verlof moet altijd doorgegeven worden aan de FOD Sociale Zekerheid voor het einde van het voorafgaande kalenderjaar. Daarnaast moet dit ook worden opgenomen in het arbeidsreglement.
Wat bij ziekte voor of tijdens het verlof?
Wordt een (uitzend)medewerker ziek vlak voor het verlof? Dan primeert de ziekte. Of de werkgever gewaarborgd loon moet betalen is afhankelijk van de verlofregeling van de organisatie:
- Bij collectief verlof moet de werkgever geen gewaarborgd loon betalen voor de dagen die samenvallen met het collectief verlof. Bij individueel verlof moet de werkgever wel gewaarborgd loon betalen.
- Wordt een (uitzend)medewerker ziek tijdens de vakantieperiode? Dan blijven dit vakantiedagen en geen ziektedagen. De medewerker verliest bijgevolg dan ook de vakantiedagen en kan die niet op een later moment opnemen.
Vragen over de vakantieregeling van uw uitzendmedewerkers? Aarzel niet om contact op te nemen met uw vertrouwde contactpersoon bij Accent. Wij helpen graag.