Werft u vanaf 1 oktober 2023 iemand aan zonder recente, duurzame werkervaring? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een nieuwe doelgroepvermindering. Dankzij deze doelgroepvermindering krijgt u een korting op de socialezekerheidsbijdragen die u als werkgever moet betalen. Wij zetten alle regels en voorwaarden voor u op een rij.
Nieuwe doelgroepvermindering voor mensen zonder recente, duurzame werkervaring
04-09-2023Wat zijn de voorwaarden voor de doelgroepvermindering?
Zowel de werkgever als de medewerker moeten aan enkele voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de doelgroepvermindering.
De werkgever:
- Is gevestigd in het Vlaams Gewest;
- Behoort tot de privésector, socialprofitsector of de overheid.
De medewerker:
- Is tussen 25 en 58 jaar oud op de laatste dag van het kwartaal van de indiensttreding;
- Is bij VDAB ingeschreven als niet-werkend werkzoekende de dag voor de indiensttreding;
- Was voor indiensttreding minstens 2 jaar ingeschreven als niet-werkende werkzoekende bij VDAB (periodes van ziekte, ongeval, korte tewerkstelling of detentie worden gelijkgesteld);
- Heeft minstens een halftijdse (tijdelijke of vaste) arbeidsovereenkomst;
- Heeft een refertekwartaalloon van minder dan 10 000 euro per kwartaal;
- Werkt in een Vlaamse vestigingseenheid. De woonplaats mag zich in een ander gewest of land bevinden.
Hoeveel bedraagt de vermindering?
Als werkgever krijgt u een vermindering van 1 000 euro per kwartaal als de medewerker minstens 80% van een normale voltijdse prestatie werkt.
Dit bedrag wijkt af als:
- De medewerker minder dan 80% van een normale voltijdse prestatie werkt, in een bepaald kwartaal. De vermindering wordt in dat geval aangepast aan de deeltijdse tewerkstelling.
- De vermindering groter is dan de werkgeversbijdrage. In dat geval wordt de vermindering herleid tot hetzelfde bedrag als de werkgeversbijdrage.
Hoelang geldt de doelgroepvermindering?
De vermindering geldt voor het kwartaal van de indiensttreding en de 3 daaropvolgende kwartalen.
Heeft de medewerker al bij een andere werkgever gewerkt die van de doelgroepvermindering gebruikgemaakt heeft, maar voldoet de medewerker nog steeds aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan u als werkgever ook een beroep doen op de doelgroepvermindering van maximum 4 kwartalen.
Werft u zelf een medewerker opnieuw aan binnen de 4 kwartalen? Dan worden de twee periodes van tewerkstelling als één periode gezien voor de berekening. De periode tussen de verschillende arbeidsovereenkomst verlengt de periode waarin de doelgroepvermindering wordt toegekend niet.
Meer info over de procedures en/of recente updates vindt u op de website van de Vlaamse overheid.