Europese grensarbeiders die voor een buitenlandse werkgever werken binnen de EER en Zwitserland kunnen sinds 1 juli 2023 gemakkelijker telewerken. In een nieuw kaderakkoord werd bepaald dat het land waar de werkgever gevestigd is, bevoegd kan blijven voor de sociale zekerheid van de medewerker, als het telewerk minder dan 50% van de werktijd bedraagt.
Sociale zekerheid voor telewerkende grensarbeiders wordt versoepeld
04-09-2023Nieuwe kaderovereenkomst vanaf 1 juli 2023
De Europese basisregel bepaalt dat het land waar een medewerker tewerkgesteld is, verantwoordelijk is voor de sociale zekerheid van die medewerker. Als iemand echter minstens 25% van de arbeidstijd in het buitenland (binnen de EER en Zwitserland) presteert, verschuift die verantwoordelijkheid naar het woonland.
Tijdens de coronacrisis moesten heel wat medewerkers echter verplicht telewerken. Ook grensarbeiders. Dit zorgde ervoor dat de verantwoordelijkheid van de sociale zekerheid in veel gevallen zou verschuiven naar het werkland. Verschillende Europese lidstaten beslisten daarom om een tolerantie in te voeren om deze gevolgen tijdelijk te neutraliseren en geen rekening te houden met de grens van 25%.
Dit tijdelijke akkoord liep echter af op 30 juni 2023, waardoor een definitieve overeenkomst nodig was. Vanaf 1 juli 2023 wordt telewerk voor grensarbeiders in bepaalde situaties permanent versoepeld, als een aantal voorwaarden vervuld zijn.
Dit zijn de voorwaarden
Er kan een beroep gedaan worden op dit nieuwe akkoord vanaf 1 juli 2023, als deze voorwaarden vervuld zijn:
- De werkgever is gevestigd in het werkland;
- De medewerker verricht alleen telewerk in het woonland en voert geen bijkomende werkzaamheden uit als werknemer, zelfstandige of ambtenaar;
- Het gaat over minder dan 50% telewerk;
- De werkgever en medewerker dienen in onderling overleg een aanvraag in;
- Het telewerk moet digitaal zijn. Manueel werk of werk voor mensen met een mobiele functie vallen hier niet onder.
Keuze tussen basisregel en kaderovereenkomst
Dat deze nieuwe kaderovereenkomst ingevoerd werd, betekent niet dat de Europese basisregel niet meer geldt. De kaderovereenkomst biedt een mogelijkheid om van de basisregel af te wijken. Geen verplichting. De werkgever en de medewerker kunnen dus voortaan kiezen om:
- een beroep te doen op de basisregel, om het socialezekerheidsstelsel van het woonland toe te passen als de grens van 25% telewerk wordt overschreden
- een aanvraag in te dienen op basis van het kaderakkoord, om het socialezekerheidsstelsel van het werkland toe te passen als de grens van 50% telewerk niet wordt overschreden.
Belangrijk: zowel het woonland als het werkland van de medewerker moeten de overeenkomst ondertekenen om het te kunnen toepassen. België en zijn directe buurlanden (Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg) ondertekenden de overeenkomst al. Een actueel overzicht van de landen die het akkoord ondertekenden, vindt u hier.
Vragen over deze nieuwe kaderovereenkomst? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw vertrouwde Accent-contactpersoon.