Terug Naar Werk-fonds vervangt outplacement bij medisch ontslag

11-04-2024
Terug naar werk

Sinds 1 april 2024  is de regelgeving rond outplacement bij medisch ontslag gewijzigd. Zo hoeft u geen outplacementbegeleiding meer aan te bieden als u de arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigt door medische overmacht. In plaats daarvan zal u een bijdrage van 1.800 euro moeten storten aan het Terug Naar Werk-fonds.


Terug Naar Werk-fonds

Het Terug Naar Werk-fonds helpt mensen na een medisch ontslag om opnieuw een plek op de arbeidsmarkt te vinden. Zo kunnen mensen die omwille van medische redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een beroep doen op een cheque van 1.800 euro. Daarmee kunnen ze via een professionele begeleider gespecialiseerde coaching en persoonlijke begeleiding krijgen. Om zo finaal de weg te vinden naar een nieuwe job die aansluit bij de mogelijkheden op dat moment. Het fonds wordt gevoed door de werkgevers die een bijdrage moeten storten wanneer ze de arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigen wegens medische  overmacht. 

 

Accent begeleidt langdurig zieken naar een nieuwe gepaste job

Bij Accent begeleiden we al langer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het is belangrijk dat langdurig zieken persoonlijke begeleiding krijgen, want zelfs de piste van een opleiding volgen blijkt complexer dan op het eerste gezicht lijkt. Zo zijn opleidingen vandaag vooral gericht op mensen die fulltime beschikbaar zijn. Wil je mensen een attest of certificaat laten behalen met het oog op een bepaalde job, dan moeten die mensen vaak ook meerdere dagen beschikbaar zijn. Er is een heel specifieke aanpak nodig om mensen naar een job te begeleiden die bij hun situatie past. En die persoonlijke begeleiding vullen we van persoon tot persoon individueel in.”, aldus Thomas Wauters, Research & Development Manager bij Accent. 

De website guide-me.be bundelt alle dienstverleners die in het kader van het Terug Naar Werk-fonds gespecialiseerde begeleiding aanbieden.

 

Trends Kanaal Z ging langs bij Ine die na haar begeleiding bij Accent een nieuwe plek op de arbeidsmarkt vond.