Waarom geblinddoekt op sollicitatiegesprek gaan wérkt

07-05-2024
Geblinddoekt solliciteren

Eind april organiseerden we een niet-alledaags jobevent in Vilvoorde. We brachten er namelijk werkzoekenden en werkgevers samen om met elkaar kennis te maken… met een blinddoek op. Vijf grote spelers uit de retailsector toonden zich bereid om winkelmedewerkers aan te werven op basis van hun motivatie en enthousiasme. Een concept dat werkt, zo blijkt. 


Een gelijke start voor iedereen 

Het is natuurlijk geen geheim dat Accent er een punt van maakt om verandering te brengen op de arbeidsmarkt. In februari 2023 lanceerden we open-minded hiring, een nieuwe manier van rekruteren waarmee we elk talent een gelijke kans geven in de zoektocht naar een job. Door cv’s te anonimiseren en open selectiemomenten in te plannen, willen we zoveel mogelijk onbewuste vooroordelen uitschakelen bij onze eigen medewerkers en de bedrijven waarvoor we rekruteren.  

 

Ideaal concept voor de retailsector 

In samenwerking met VDAB organiseerden we op 24 april een jobevent in Vilvoorde, waarmee we uitzonderlijk nog een stap verder gingen. Meer dan zestig werkzoekenden en 5 toonaangevende werkgevers uit de retailsector maakten er kennis met een blinddoek aan. Dat we kozen voor de retailsector is niet toevallig: bij winkelmedewerkers draait alles rond soft skills zoals motivatie en ingesteldheid. De meeste competenties kunnen nog perfect aangeleerd worden op de werkvloer.  

 

Positieve resultaten en reacties 

Concreet droegen de kandidaat en werkgever de eerste vijf minuten van het gesprek een blinddoek. Daarna gingen de blinddoeken af en kon het gesprek ontspannen verder gaan. Was er een klik tussen kandidaat en werkgever, dan kon die laatste meteen een job aanbieden. En dat gebeurde ook. Vijf kandidaten haalden nog de dag zelf een contract binnen. Negentien kandidaten strikten een tweede gesprek.  

De deelnemers omschreven deze aanpak als vernieuwend en waardevol. Priscilla uit Rebecq, die na een gesprek meteen een contract aangeboden kreeg, beschreef het jobevent als "interessant" en benadrukte hoe iedereen gelijke kansen kreeg. Ook Kathleen uit Schaffen was fan van het concept. “Ik had al meerdere keren via e-mail gesolliciteerd bij één van de bedrijven die hier aanwezig is, zonder verder gevolg. Door aan dit evenement deel te nemen, kon ik wél meteen op gesprek. Dat vind ik belangrijk, want op een e-mail of op een cv kan je niet altijd voortgaan. Ik heb al meteen een tweede gesprek bij dat bedrijf kunnen strikken, maar ik blijf hier toch nog even om met de andere werkgevers te praten. Ik wil al mijn kansen benutten”, luidde het.  

 

Voor herhaling vatbaar  

Wie zich afvraagt of we nu bij elk selectiegesprek blinddoeken zullen bovenhalen, kunnen we geruststellen. Neen, blinddoeken zullen nooit standaard deel uitmaken van onze manier van werken. Toch zijn we van plan om nog meer open-minded hiring jobevents te organiseren, al was het maar omwille van de fijne dynamiek die het concept teweegbrengt tussen recruiter en kandidaat.  

 

En de pers… die zag dat het goed was 

Ons open-minded hiring jobevent kon op heel wat media-aandacht rekenen. We haalden zelfs het VTM Nieuws. Benieuwd naar de reportage? Kijk maar even mee.