31 oktober is de deadline voor de meeste werkgevers om hun jaarlijks actieplan in te dienen. Maar wat is een jaarlijks actieplan ook alweer en wat wordt erin beschreven? In dit artikel vindt u een handige samenvatting van alles wat u over het jaarlijks actieplan moet weten.
Wat is een jaarlijks actieplan voor werkgevers?
17-10-2024Wat is het jaarlijks actieplan (JAP)?
Het jaarlijks actieplan (JAP) vormt de praktische vertaling van het globaal preventieplan (GPP), dat elke vijf jaar wordt opgesteld. Zoals de naam suggereert, moet een jaarlijks actieplan elk jaar opnieuw worden opgesteld.
Wat wordt beschreven in het jaarlijks actieplan?
Het jaarlijks actieplan beschrijft de concrete acties die een bedrijf het komende kalenderjaar zal nemen om de risico’s op de werkvloer te beperken of volledig uit te schakelen. Denk hierbij aan maatregelen op het vlak van veiligheid, gezondheid, ergonomie en andere welzijnsdomeinen. Het bepaalt onder meer:
- De preventiedoelstellingen van het bedrijf
- Welke methodes en middelen hiervoor ingezet worden
- De rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende betrokken personen
- Eventuele aanpassingen in het globaal preventieplan (GPP) door gewijzigde omstandigheden in het afgelopen jaar
Wanneer moet een werkgever het jaarlijks actieplan indienen?
Bedrijven die hun dienstjaar starten op 1 januari, moeten het jaarlijks actieplan voor advies indienen vóór 1 november aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Indien er geen CPBW is, legt u het voor aan de vakbondsafvaardiging. Ondernemingen die geen CPBW hebben, moeten het plan voorleggen aan de syndicale afvaardiging, of rechtstreeks aan de werknemers indien er geen vakbondsafvaardiging is.
Hulp nodig bij het opstellen van een jaarlijks actieplan?
Het opstellen van een jaarlijks actieplan kan een tijdrovend proces zijn, zeker als u alle details correct wilt opnemen. Heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij uw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, die u kan ondersteunen bij zowel de opmaak van het globaal preventieplan als het jaarlijks actieplan.