Weer aan de slag na langdurige ziekte: hoe Heinz zijn weg naar werk vond na een hersenbloeding

17-10-2024
Heinz Baert opnieuw aan de slag na langdurige ziekte

Re-integratie op de arbeidsmarkt verloopt vaak moeizaam, maar er zijn ook hoopvolle verhalen. Eén daarvan is het verhaal van Heinz Baert, een man die na een hersenbloeding de draad van zijn leven én zijn carrière opnieuw heeft weten op te pakken.


Langdurig ziek zijn en opnieuw aan de slag gaan is voor velen een enorme uitdaging. Ons land telt maar liefst een half miljoen langdurig zieken. Hoewel re-integratie op de arbeidsmarkt vaak moeizaam verloopt, zijn er ook hoopvolle verhalen. Eén daarvan is het verhaal van Heinz Baert, een man die na een hersenbloeding de draad van zijn leven én zijn carrière opnieuw heeft weten op te pakken. Na verschillende mislukte uitzendjobs bracht VDAB hem via GTB (Gespecialiseerd Team Bemiddeling) in contact met Accent en het team 'activering'. Wij begeleidden Heinz naar een job als industrieel reiniger bij Laverge Cleaning, waar hij vooral magazijnen poetst. Niet progressief, wel fulltime. Omdat de job op zijn lijf geschreven is. "Het is er muisstil. Heerlijk."

 

De val die zijn leven veranderde

Twaalf jaar geleden veranderde het leven van Heinz voorgoed. Tussen kerst en nieuw viel hij van de trap, als gevolg van een hersenbloeding. Wat volgde, was een lange en zware revalidatie waarin hij opnieuw moest leren lopen en praten. Heinz, die al vanaf zijn 17de werkte als tufter in een textielbedrijf, zag zich na deze tegenslag geconfronteerd met een nieuwe realiteit. Door zijn hersenbloeding kreeg hij last van oorsuizingen en overgevoeligheid voor lawaai. Terugkeren naar zijn oude werkplek was niet langer mogelijk, aangezien het geluid van de weefmachines te pijnlijk werd. "Bij te veel lawaai kreeg ik een enorme druk op mijn rechteroor, wat het onmogelijk maakte om nog verder in de textielsector te werken," vertelt Heinz.

De overgang van een vaste job naar een ziekte-uitkering was zowel financieel als emotioneel zwaar. Heinz belandde in een vicieuze cirkel van interimjobs die niet bleken te passen. Hij bleef echter vastberaden om weer aan de slag te gaan, ondanks de hindernissen.

 

De weg terug naar werk

Twee jaar geleden kwam Heinz in contact met het Gespecialiseerd Team Bemiddeling via VDAB, die hem doorverwees naar Accent. Hier begon zijn pad naar werkhervatting echt vorm te krijgen. Dankzij de nauwe samenwerking met zijn jobcoach, die hem goed leerde kennen door regelmatig contact, werd gezocht naar een functie die volledig aansloot bij zijn beperkingen én kwaliteiten. Zo vond Heinz zijn plek bij Laverge Cleaning, een schoonmaakbedrijf uit Zwevegem, waar hij als industrieel reiniger aan de slag kon. "Ik werk voornamelijk met de veegmachine in magazijnen, waar het heerlijk stil is. Een perfecte match voor mij."

Zijn werk is nu niet alleen fysiek haalbaar, maar biedt hem ook de voldoening en structuur die hij lange tijd miste. Heinz is inmiddels voltijds in dienst en voelt zich helemaal ingeburgerd in het team. Zowel Heinz als zijn werkgever zijn tevreden met deze nieuwe samenwerking, een win-win situatie voor beiden.

 

Geen one size fits all verhaal

Het verhaal van Heinz Baert toont aan waarom het belangrijk is om langdurig zieken niet op te geven en hen actief te ondersteunen in hun zoektocht naar passend werk. Veel mensen hebben na een ziekte of ongeval niet de mogelijkheid om terug te keren naar hun oude job. Hier ligt een belangrijke rol voor uitzendkantoren, werkgevers en andere betrokken partijen zoals VDAB en jobcoaches.

Heinz' verhaal laat ook zien dat re-integratie geen ‘one size fits all’ proces is. Flexibiliteit, maatwerk en een luisterend oor zijn essentieel. “Door echt te luisteren naar de behoeften en beperkingen van de kandidaat, kunnen we samen de juiste oplossing vinden. En hoewel de arbeidsmarkt voor langdurig zieken vaak moeilijk toegankelijk lijkt, zijn er met de juiste aanpak wel degelijk mogelijkheden om deze mensen weer volwaardig te laten deelnemen aan het arbeidsproces”, vertelt Stijn Vandervorst, CEO bij Accent.

 

Doorzettingsvermogen, samenwerking en persoonlijke begeleiding

Wij zijn trots dat we Heinz hebben kunnen begeleiden naar een plek waar hij zich weer nuttig en gewaardeerd voelt. Zijn verhaal is een voorbeeld van hoe doorzettingsvermogen, goede samenwerking en persoonlijke begeleiding kunnen leiden tot succes. Het illustreert waarom we ons dagelijks inzetten om mensen zoals Heinz te helpen hun weg terug naar de arbeidsmarkt te vinden. Dit is hoe we levens veranderen: case per case, individu per individu, verhaal per verhaal.