Welke doelgroepenverminderingen voor werkgevers gelden er nog?

06-09-2024
Re-integratiebeleid

Ziet u het bos door de bomen nog na de recente wijzigingen in de doelgroepenverminderingen? Sinds 1 juli 2024 werden er een aantal voordelen afgeschaft. Maar wat blijft er voor werkgevers uiteindelijk nog over? We zetten voor u de belangrijkste voordelen op een rijtje.


Doelgroepenverminderingen zijn specifiek verbonden aan het profiel van de werknemer: 


We lijsten voor u de verschillende voordelen op per regio en per type werknemer die op vandaag nog van toepassing zijn.

 

In Vlaanderen

 

  1. Oudere werknemers

Voor deze doelgroep is er een uitdoofscenario voorzien. De vermindering is nog geldig voor werknemers die in dienst waren op 30.06.2024 en die op dat moment de leeftijd van 62 jaar hadden bereikt. En dat nog tot 30.06.2028.
 

  1. Personen zonder recente duurzame werkervaring

Dit geldt voor personen die minstens 2 jaar ingeschreven waren als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB. Ze moeten minsten halftijds aan de slag gaan aan een max. kwartaalloon van 10.000 euro.

Valt weg in Vlaanderen: de doelgroepenvermindering voor laaggeschoolde jongeren. Hiervoor komt geen alternatief in de plaats.

 

In Wallonië

 

  1. Oudere werknemers
     
  • Type 1: voor werknemers tussen 55 en 59 jaar die voorafgaand aan hun tewerkstelling minstens 1 dag zijn ingeschreven als niet-werkende werkzoekende bij le Forem en die minder dan het geplafonneerd kwartaalloon krijgen. Hoe hoog het voordeel is, verschilt nog eens per leeftijd.
     
  • Type 2: voor werknemers ouder dan 60 jaar. Voor hen vervalt de voorwaarde van inschrijving bij le Forem.

 

  1. Langurig werkzoekenden: plan impulsion 12+
     
  • Dit voordeel geldt voor personen die minstens 12 maanden als niet-werkend werkzoekende waren ingeschreven bij le Forem. En die starten met een contract van minstens 2 maanden.

 

  1. Jonge, laaggeschoolde werknemers: plan impulsion -25 jaar
     
  • Voor -25 jarigen zonder diploma hoger secundair onderwijs en minstens 1 dag inactiviteit.
  • Voor -25 jarigen met diploma hoger secundair onderwijs die minstens 6 maanden inactief waren.
  • Voor beide is een contract met een minimumduur van 2 maanden nodig.

 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

  1. Langdurig werkzoekende: activa.brussels

Vermindering voor werknemers die minstens 12 maanden als niet-werkend werkzoekende zijn in bij Actiris. De vermindering geldt als ze in dienst genomen worden voor een duur van minimum 6 maanden met minstens een halftijdse arbeidsovereenkomst.

 

  1. Verminderde arbeidsongeschiktheid: activa.brussels

Voor personen met een erkende handicap of die minstens 33% arbeidsongeschikt zijn. Ze moeten minstens 1 dag ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende bij Actiris.

 

  1. -30 jarige en + 57 jarige niet-werkende werkzoekenden: activa.brussels Plus

Voor niet-werkende werkzoekenden van jonger dan 30 of ouder dan 57 jaar. Voor de laatste groep is er nog een extra rsz-voordeel.

Zowel voor Vlaanderen, Wallonië als voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden de voordelen op verschillenden manieren toegekend en zijn er verschillende instanties die de voorwaarden valideren. 


 

Over de regio’s heen

 

In de verschillende regio’s is er naast de lastenverminderingen een premie voor de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap. De voorwaarden en tegemoetkomingen verschillen hierin wel per regio.

 

Federaal

 

Federaal zijn er ook nog altijd premie’s voorzien voor eerste aanwervingen.

 

Informeer u correct

Welk type voordeel u exact krijgt, de details van alle voorwaarden en de procedures die van toepassing zijn, checkt u best op de officiële websites van de regio’s, de fiscus en de RSZ.