Zondag rustdag, maar niet voor iedere winkelbediende

08-07-2024
zondagwerk

Werken op zondag. Hoewel God het ons verboden heeft, gebeurt het meer en meer. Ondanks het feit dat het in principe niet mag, zijn er al zodanig veel uitzonderingen dat quasi elke winkel op zondag open is. 


Winkels die onbeperkt op zondag mogen openen

De volgende winkels mogen het hele jaar door een volledige dag open zijn op zondag:

  • Slagerijen en bakkerijen
  • Voedingswinkels met minder dan 5 werknemers in dienst op het moment van de zondagopening
  • Dagbladhandels
  • Tankstations en tabakswinkels
  • Bloemenwinkels
  • Musea, tentoonstellingen, beurzen, markten, etc.
  • Winkels met genees- en heelkundige toestellen

Valt u niet onder deze categorie met uw winkel? Dan mag u elke zondag van 8 uur ’s morgens tot 12 uur ’s middags medewerkers tewerkstellen.

 

Tot 40 zondagen per jaar openen

Heeft u een tuincentrum of meubelwinkel? Dan mag u werknemers de hele zondag laten werken, tot 40 zondagen per jaar. Vergeet niet de sociale inspectie vooraf per aangetekende brief te informeren, ten laatste in december van het voorgaande jaar.

 

Tot 39 zondagen per jaar openen

In een kleinhandelszaak of kapsalon in een badplaats, luchtkuuroord of toeristisch centrum mag een werknemer 39 zondagen per jaar werken. Ook jongeren tussen 15 en 18 jaar mogen tijdens de schoolvakanties aan de slag. Hierbij moet u wel een wekelijkse rusttijd van 36 uur respecteren, en de sociale inspectie schriftelijk en minstens 5 dagen op voorhand informeren.

 

Koopzondagen

Valt u niet onder een van bovenstaande uitzonderingen? Dan mag u medewerkers 3 volledige zondagen per jaar laten werken. Deze koopzondagen zijn vrij te kiezen. Extra koopzondagen zijn mogelijk mits een sector- of ondernemingsakkoord, zoals bij PC 201 (zelfstandige kleinhandel) en PC 202.01 (middelgrote levensmiddelenbedrijven). Ook hier moet u de inspectie minstens 24 uur op voorhand verwittigen. Bovendien mag u enkel werknemers tewerkstellen die zich vrijwillig aanbieden om op zondag te werken, en die gewoonlijk in de winkel werken.

 

Loon en inhaalrust

Wanneer uw werknemer op zondag werkt, betaalt u het gewone loon, tenzij een loontoeslag of premie bij cao is voorzien. Bij overuren geldt overloon. Wie werkt op zondag, heeft recht op een dag inhaalrust. Die moet worden toegekend binnen 6 dagen na de gewerkte zondag en kan samenvallen met een gewone inactiviteitsdag. Deze rustdag is niet bezoldigd.

 

Vragen over zondagwerk in de retail? Contacteer uw dichtstbijzijnde Accent-kantoor.

Onze kantoren