Open minded hiring

Accent kiest voor open-minded hiring. Dat betekent dat onze jobcoaches nieuwe kandidaten voorstellen aan werkgevers op basis van vooraf bepaalde criteria die belangrijk zijn om de job goed uit te oefenen. Gegevens die tot onbewuste vooroordelen kunnen leiden, worden hierbij weggelaten.

Zo werkt open-minded hiring

Open-minded hiring kan op twee manieren gebeuren: via een anoniem cv of een open selectiemoment.

  • Anoniem cv
    Een eerste, laagdrempelige introductie tot open-minded hiring, is het anoniem cv. Dat bevat alle objectieve gegevens over competenties en studies. Persoonlijke gegevens worden geanonimiseerd.
  • Open selectiemoment
    Een andere, doeltreffende manier van open-minded hiring is een open selectiemoment. In dit geval ontmoeten bedrijven en kandidaten elkaar zonder dat het cv van de kandidaten op voorhand werd gedeeld.

Accent jobcoaches maken op voorhand altijd persoonlijk kennis met de kandidaat tijdens grondige screenings. Pas als wij ervan overtuigd zijn dat er een match is tussen kandidaat, jobinhoud en bedrijfscultuur, stellen we de kandidaat voor aan de werkgever.

Binnen open-minded hiring is het belangrijk dat de werkgever ons een correcte omschrijving geeft van de jobinhoud, maar ook aangeeft welke elementen cruciaal zijn om de job veilig en naar behoren te kunnen uitvoeren. Op basis van die informatie en criteria kunnen onze jobcoaches op zoek gaan naar de juiste kandidaten, zodat enkel diegenen die geschikt zijn voor de job uiteindelijk voorgesteld worden.

Daarom kiest Accent voor open-minded hiring

Er is geen tekort aan kandidaten. Er is een tekort aan open-minded recruiters en beslissingsnemers. In onze kantoren ontmoeten wij dagelijks gemotiveerde kandidaten met talenten die soms onderbelicht blijven. Maar soms hebben die kandidaten een gat in hun cv, zijn ze al wat ouder, wonen ze in een deelgemeente van een stad die alleen maar op een negatieve manier in het nieuws komt. Allemaal factoren die niets veranderen aan de motivatie of competenties van de kandidaten, maar die helaas wel af en toe in hun nadeel spelen.

Want ook wij zijn er getuige van: nog te veel managers houden krampachtig vast aan een strikt lijstje selectiecriteria. Door die – vaak onbewuste – vooroordelen krijgen kandidaat-werknemers niet altijd voldoende kansen in hun zoektocht naar een job. Om voorgoed komaf te maken met die vooroordelen en bedrijven duidelijk te maken hoeveel talent ze hierdoor door de vingers laten glippen, doen wij begin 2023 aan open-minded hiring.

Stijn Vandervorst

CEO Accent

De cijfers liegen niet: er zijn genoeg kandidaten om de openstaande vacatures te vullen. Maar op basis van een cv lijken sommigen misschien niet het juiste profiel voor de job te hebben. Daarom passen wij de manier waarop we samen rekruteren aan. Dankzij open-minded hiring krijgen alle kandidaten dezelfde kansen om zich te bewijzen. Een win-win situatie voor iedereen: er zijn minder werkzoekenden en openstaande vacatures, en de rekruterende bedrijven krijgen een uiteenlopender team van medewerkers.

Zo ervaarden de game changers open-minded hiring

Voor we open-minded hiring lanceerden voor het grote publiek, lanceerden we een pilootproject bij tien ruimdenkende bedrijven. Drie maanden lang testten zij alle principes van open-minded hiring uit. In ruil voor enkele inspirerende workshops en een intensieve begeleiding bezorgden zij ons hun ongezouten feedback. Benieuwd wat zij van open-minded hiring vinden? Ze vertellen het graag zelf.

Veel gestelde vragen over open-minded hiring

Open-minded hiring en de anonieme voorstellingen die daarmee gepaard gaan, roept hier en daar wel wat vragen op. Hieronder vindt u een antwoord op de vragen die ons het vaakst worden gesteld.