Flexi-jobs zijn al een tijdlang niet meer weg te denken voor iedereen die graag een centje wil bijverdienen. De voorwaarden werden echter al een paar keer gewijzigd, waardoor jij misschien het bos door de bomen niet meer ziet. Wij vatten alles voor je samen!
Alles wat je moet weten over flexi-jobs
25-04-2024Wat is een flexi-job?
Een flexi-job is een manier om onbeperkt én voordelig bij te verdienen. Onder dit statuut kan je bijklussen, zonder dat je daarvoor belastingen moet betalen. Yep, je begrijpt het goed: jouw nettoloon is helemaal gelijk aan jouw brutoloon als je voor een flexi-job kiest. Voor je té hard van stapel loopt, lees je best even verder, want er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de flexi-job.
Waarom werd de flexi-job ingevoerd?
De flexi-job werd officieel ingevoerd op 1 december 2015, als tegenreactie op de witte kassa in de horeca. Die witte kassa kwam er voornamelijk om zwartwerkers in de horecasector aan te pakken, maar dat stootte op een storm van protest door de horeca zelf. Het was namelijk een publiek bewaard geheim dat zwartwerk in de horeca de enige manier was om bij te klussen zonder te veel loon te verliezen. Als je vóór december 2015 ‘in het wit’ bijverdiende, kwam je namelijk in de allerhoogste belastingschijf terecht, waardoor je meer dan 50% van je inkomsten moest afstaan aan vadertje staat. En dat zorgde er natuurlijk voor dat zwartwerk in de hand werd gewerkt. Daarop besliste de regering dat een alternatief statuut nodig was, waardoor de flexi-job uiteindelijk het levenslicht zag.
Wie mag een flexi-job doen?
Oorspronkelijk waren flexi-jobs bedoeld voor mensen die al een job uitoefenden, maar toch graag wilden bijklussen. Intussen komen zowel werknemers als gepensioneerden in aanmerking voor een flexi-job, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Flexi-job voor werknemers
Je komt als werknemer in aanmerking voor een flexi-job als je drie kwartalen geleden minstens vier vijfde gewerkt hebt bij een andere werkgever dan die waar je graag als flexi aan de slag wil. Wil je een flexi-job uitoefenen in april, mei of juni 2024? Dan moet je minstens vier vijfde gewerkt hebben van juli tot en met september 2023.
Flexi-job voor gepensioneerden
Ga je op pensioen op het einde van het tweede kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van tewerkstelling? Dan kom je in aanmerking voor een flexi-job als gepensioneerde. In mensentaal: als je op 1 april 2024 een flexi-job wil uitoefenen, moet je vóór januari 2024 met pensioen gegaan zijn.
In welke sectoren kan je aan de slag in een flexi-job?
Je mag een flexi-job doen in verschillende sectoren:
- horeca
- detailhandel
- sport- of cultuursector
- zorgsector (voor niet-zorgverstrekkende functies)
- voedingssector
- onderwijs en kinderopvang
- publieke sector
- eventsector
- land- en tuinbouw
- autosector en vervoer met autocars en bussen
- rijscholen
- verhuis- en vastgoedsector
- begrafenisondernemingen
Hoeveel mag je bijverdienen in een flexi-job?
Het loon van je flexi-job wordt bepaald op basis van de geldende loonbarema’s van de sector waarin je werkt. Behalve in de horeca: daar krijg je als flexi een vast minimumloon (12,05 euro per uur op 1 januari 2024). Je betaalt geen sociale bijdragen op je loon. Als werknemer mag je elk jaar tot 12.000 euro bijverdienen met een flexi-job zonder dat je belastingen moet betalen. Je betaalt belastingen op alles wat je daarbovenop verdient.
Hoeveel je mag bijverdienen als gepensioneerde hangt af van je leeftijd:
- Ben je 65 jaar of ouder, dan mag je onbeperkt bijverdienen zonder dat je belastingen hoeft te betalen.
- Ben je jonger dan 65, hou dan rekening met een jaarlijkse limiet. Die is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Wat met de belastingen?
Nu komen we aan hét grote voordeel van een flexi-job: je betaalt geen sociale bijdragen voor de uren die je als flexi presteert en je loon wordt niet belast. Met andere woorden: je brutoloon is gelijk aan je nettoloon. Je loopt bovendien geen risico om in een hogere belastingschijf te vallen, want het loon van je flexi-job hoef je niet aan te geven in de personenbelasting via je belastingbrief.
Voordelen van een flexi-job
Laat ons nog even alle voordelen van een flexi-job op een rijtje zetten, zowel voor jou als werknemer als voor je werkgever:
Voordelen voor werknemers
- Brutoloon = nettoloon. Je betaalt geen belastingen of sociale bijdragenvoor de uren die je als flexi presteert.
- Je bouwt wél sociale rechten op zoals pensioen, vakantierechten en werkloosheidsverzekeringen.
- Als flexi mag je onbeperkt bijklussen. Hou er rekening mee dat je wel belastingen moet betalen op alles wat je verdient boven de 12.000 euro per jaar. Maar dat is al heel wat!
- Je krijgt gegarandeerd het wettelijke loon volgens de geldende loonbarema's van de sector waarin je werkt. Maar je kan uiteraard zelf een hoger loon onderhandelen met je werkgever.
Voordelen voor werkgevers
- Als werkgever betaal je slechts 25% patronale bijdrage. De gewone sociale zekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing zijn niet van toepassing op het flexi loon.
- Een flexi-job is ideaal om op een snelle manier een tijdelijk personeelstekort op te vangen.
En, ben ook jij overtuigd?
Dan hebben we nog méér goed nieuws voor jou! Via onze NOWJOBS app maak je eenvoudig zelf een profiel aan, zodat je misschien de volgende dag al ergens kan gaan bijklussen. Hup, download als de bliksem de app (Android of iOS) en wie weet heb jij morgen al jouw eerste flexi-job in de wacht gesleept!