Je verlof inzetten met een originele out-of-office

21-06-2024
out-of-office

Eindelijk vakantie, maar nog geen idee hoe je je out-of-office moet schrijven? Geen zorgen, wij hebben de perfecte tips voor je! In dit artikel leer je hoe je een correcte en originele out-of-office opstelt. Zo weten je collega’s dat je geniet van je vrije tijd én krijgen ze een lach op hun gezicht. Klaar om je afwezigheid in stijl aan te kondigen? Let’s go!


Wat moet er in je out-of-office staan?

Verlof in zicht? Denk op tijd aan je out-of-office, zodat je niet last-minute nog een afwezigheidsbericht moet opstellen. Dit moet er zeker in staan:

  1. Vermeld de exacte periode wanneer je niet aanwezig bent, met begin- en einddatum. Je mag hier gerust eerlijk laten weten dat je je mails zal bekijken in de eerste week na je afwezigheid. Want het is niet omdat je terug aan het werk bent, dat je alle mails meteen in een uurtje zal beantwoorden. Wie jou echt te pakken wil krijgen bij je terugkomst, zal op dat moment wel de telefoon nemen.
     
  2. Geef een reden voor je afwezigheid. Wees niet bang om mensen jaloers te maken door bijvoorbeeld te laten weten dat je op vakantie bent naar de zon. Als ze weten dat je op reis bent, zullen ze je bovendien minder snel storen.
     
  3. Volgt een collega jouw mails op tijdens je afwezigheid? Worden ze automatisch doorgestuurd naar iemand of moet de afzender zelf contact opnemen? Vermeld duidelijk de naam en contactgegevens van die persoon. Zorg wel dat hij of zij hiervan op de hoogte is.
     

Voor je je out-of-office aanzet, check je best je bericht nog eens op schrijf- of taalfouten. Let ook op dat je geen beloftes doet die je wellicht niet zal waarmaken. Vermeld niet dat je telefonisch of via Whatsapp bereikbaar bent als je dan toch niet gaat antwoorden. Schep geen verkeerde verwachtingen. Tijdens je verlof hoef je trouwens helemaal geen mails te beantwoorden!

 

Tips voor een originele out-of-office

Met een originele out-of-office kan je de afzender verrassen. Je kan alle basiselementen die we hierboven hebben opgesomd verwerken op een creatieve manier. Hier zijn enkele tips:

  1. Wat denk je van een gedicht als out-of-office met daarin alle noodzakelijke informatie? Je hoeft hiervoor geen groot poëtisch talent te hebben, vraag het maar eens aan ChatGPT!
     
  2. Je kan een persoonlijke toets toevoegen aan je out-of-office door te vermelden wat je gaat doen tijdens je vakantie. Ga je op reis of blijf je lekker thuis om te chillen in je tuin en in eigen streek? Voeg eventueel links toe naar een pagina van je vakantiebestemming, of naar je social media kanalen waar de afzender jouw vakantie-avonturen van nabij kan volgen.
     
  3. Ook door een foto toe te voegen aan je afwezigheidsbericht maak je het persoonlijker en leuker om te lezen. Denk aan een beeld van een paradijselijk eiland, een zomerse cocktail… Zo breng je de afzender ook meteen in zomerse sferen!
     
  4. Mag het nog creatiever? Maak dan een playlist op Spotify met al jouw favoriete zomernummers.
     
  5. Als uitsmijter kan je ook je e-mail ‘outhorsen’. Met deze toffe campagne van Visit Iceland laat je een van de paarden op de Ijslandse vlakte jouw out-of-office schrijven op een groot toetsenbord. Zeker eens checken!
     

Veel succes ermee… En vooral: geniet van je vakantie.

Laat onze OOO-generator het werk voor jou doen