Je verlof inzetten met een originele out-of-office

27-07-2022
out-of-office

Wanneer het op de laatste dagen voor dat langverwachte verlof aankomt, heb je twee verschillende soorten mensen. Zij die elk uur van de klok zien passeren omdat ze al hun to do’s al netjes hebben afgevinkt en zij die tegen de klok racen om die laatste deadlines te halen. Van welk team jij deel uitmaakt, maakt niet uit. Wij hebben voor iedereen een gepaste out-of-office in petto.


Out-of-office berichten of automatisch antwoorden, ze zijn niet meer weg te denken en maar goed ook. Naast de informatieve en praktische drijfveren die ze hebben, kunnen ze ook leuk zijn! Neem nu bijvoorbeeld deze:

Hallo,   
Het slechte nieuws is dat mijn out-of-office opstaat. Het goeie nieuws is dat ik wel degelijk out of office ben. Als dit een noodgeval is, bel 112. Voor minder dringende zaken of bezorgdheden, contacteer mijn manager “NAAM MANAGER”. Ik ben terug op kantoor vanaf “DATUM” en zal dan ook met plezier je mail beantwoorden. Mocht je echt niet kunnen wachten en je voelt je hopeloos alsof alles ervan afhangt, stuur me dan een berichtje op Whatsapp via (“NUMMER”).   P.S. Oh, ik zal één mailtje per persoon beantwoorden.  Als je me dus meerdere e-mails stuurt, zal ik er enkele lukraak verwijderen. De boodschap is dus: choose wisely. En niet vergeten… je hebt me al een e-mail gestuurd. 

Ben jij degene waarvoor iedereen jouw hulp inschakelt heeft als het op IT aankomt? Dan is de volgende ‘OOO’ zeker iets voor jou:

404 – Error occurred.
Sorry, the webmaster you are looking for is currently unavailable.
    If ( $ItsUrgent == ‘YES’) {
          302 Redirect -> Service now }
    else {
          Delay till June 9th
    }

Of misschien toch deze?
“NAME” is away from the office. E-mail contact during this time may be irregular or non-existent. When he gets back on “DATE” he will be swamped by the backlog. Try to forgive him; he is a mere human and thus, weak. This message was NOT sent by a human, but by a robot. We robots are neither weak nor fallible. We are tireless and will one day rule the Universe.

De (wannabe) #influencers op kantoor kunnen we dit out-of-office bericht aanraden: 
Ik ben momenteel niet op kantoor, maar als het echt nodig is, stuur mij dan een DM gevolgd door #YOUAREINTERRUPTINGMYVACATION

Of

👱‍♂️ ➕ 👪 🚗 🛣️ ➡️ 🏖️
💁‍♂️‍♂️ 🏖️🍹🍦🚤🛏️✅

🙅‍♂️🙅‍♂️ 📱 🙅‍♂️🙅‍♂️ 💻 🙅‍♂️🙅‍♂️
🔙 0️️9️. 0️️9️

Emoji’s aanpassen? Je vindt ze terug via https://emojipedia.org/

Of

Hey there!
Sorry dat je me moet missen. Ik ben out of the office van [DATUM] tot [DATUM] ; Op [DAG] kan ik je e-mail beantwoorden. - 
Wil je op de hoogte blijven van alles dat gebeurt bij [BEDRIJF], volg ons dan op Facebook / LinkedIn / Instagram / TikTok. En geloof me, we zijn best grappig op TikTok. 😉 
See you soon! 

Ga je op reis naar Spanje, Italië of een ander warm land? Dompel gerust ook je collega’s en alle andere contacten onder in de sferen van het land waar jij op vakantie gaat door je bericht te personaliseren. Hieronder vind je een begroeting en afsluiter in de taal van het land waarin jij op reis gaat.

[Hallo]! Je dacht vast, wow die reageert snel! Maar nee, het is mijn out-of-office. Ik ben niet beschikbaar tot [DATUM]. Na deze datum koppel ik zo snel mogelijk terug op je laatste e-mail.  [Met vriendelijke groet], ‘JE NAAM’

Spaans: ‘Ola’ & ‘Cordialmente’
Italiaans: ‘Ciao’ & ‘Cordiali Saluti’
Frans: ‘Bonjour’ & ‘Cordialement’
Duits: ‘Guten Tag’ & ‘Mit freundlichen Grüßen’
Portugees: ‘Alô’ &  ‘Atenciosamente’

Ben je zelf niet creatief genoeg? Of vind je de geschikte out-of-office niet? Laat hem dan handmatig samenstellen door één van de paarden in IJsland terwijl jij lekker van je vakantie geniet! Dat kan via: https://www.visiticeland.com/outhorse-your-email/

Ga je liever zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval lees je misschien nog beter even onze do’s en don’ts: 

Do’s:

  • Zorg ervoor dat je altijd de periode vermeldt waarin je niet zal aanwezig zijn. Geef dus de exacte data wanneer je in verlof bent mee in je out-of-office bericht.
  • De reden waarom je afwezig bent lijkt misschien niet belangrijk, maar dat is hij zeker wel. Wanneer mensen weten wanneer je in verlof bent, zullen ze je minder snel gaan storen. Vermelden dat je op vakantie in Ibiza bent, is dus niet enkel om andere mensen jaloers te maken.
  • Bied een alternatief aan. Misschien gebeurt er wel iets waar alleen jij het antwoord op weet en valt dit op te lossen met één Whatsapp berichtje. Denk maar aan de cardreader van de creditcard die in jouw bureau zit.

Don’ts:

  • Doorverwijzen naar een collega kan handig zijn, maar zorg dat hij/zij daarvan op de hoogte is. Zeg nu zelf, je start toch liever zonder discussie na je verlof?
  • Zorg ervoor dat jouw out-of-office klopt. Een leuk of grappig automatisch antwoord werkt enkel zonder schrijf- of taalfouten.
  • Wees eerlijk. Dat je geen e-mails checkt als je op reis bent is logisch, maar beloof dit dan ook niet in je out-of-office. Hetzelfde geldt voor een telefoontje of Whatsapp bericht, als je ze niet beantwoordt, vermeld ze dan ook niet in je out-of-office.

Veel succes en… geniet van je vakantie!