Maaltijdcheques, een interessant extraatje

03-10-2023
maaltijdcheques

Extra budget voor maaltijden en voeding? Altijd mooi meegenomen. Veel werkgevers kennen maaltijdcheques toe als extralegaal voordeel aan hun medewerkers. En dat is een slimme zet. Maaltijdcheques zijn vrij van RSZ-bijdragen en belastingen. Ze zijn dus financieel interessant voor zowel werkgevers als medewerkers.


Wat zijn maaltijdcheques precies?

Toen de dieren nog spraken, werden maaltijdcheques in de vorm van fysieke cheques toegekend. Sinds 2015 is enkel de elektronische variant nog van toepassing. Je ontvangt een bedrag per cheque op jouw maaltijdchequerekening. Met je persoonlijke betaalkaart kan je eenvoudig je maaltijdcheques uitgeven.

Hoeveel maaltijdcheques per maand krijg je?

Hoeveel maaltijdcheques je per maand ontvangt, is afhankelijk van het aantal dagen waarop je effectief arbeidsprestaties levert. Dus voor dagen waarop je effectief wérkt. Voor feestdagen, inhaalrustdagen, vakantiedagen en dagen gewaarborgd loon bij ziekte ontvang je dus geen maaltijdcheque. Heb je 20 dagen gewerkt? Simpel, dan ontvang je 20 maaltijdcheques.

Wanneer worden maaltijdcheques uitbetaald?

Of je recht hebt op maaltijdcheques bij jouw werkgever en hoe hoog het bedrag van de maaltijdcheques is, wordt vastgelegd in een cao op sectoraal- of ondernemingsniveau. Of in sommige gevallen in een individuele overeenkomst. Afhankelijk van je contract worden maaltijdcheques maandelijks of wekelijks uitbetaald. Opgepast: als werknemer betaal je altijd zelf een klein bijdrage per maaltijdcheque.

Hoe lang zijn maaltijdcheques geldig?

Maaltijdcheques zijn 1 jaar geldig vanaf het ogenblik dat de maaltijdcheque op de maaltijdchequerekening wordt geplaatst. Je bent er zelf voor verantwoordelijke dat je ze tijdig gebruikt. Toch vervallen? Tot drie maanden na de vervaldatum kan je een reactivering aanvragen. Pas op, alleen voor de eerste aanvraag kan je dat gratis doen. Daarna betaal je een bijdrage per aanvraag.

Hoe saldo van je maaltijdcheques checken?

Weten hoeveel maaltijdcheques er nog op jouw saldo staan? Dat is eenvoudig. Via de app van de aanbieder check je in enkele swipes je saldo. Neen, het saldo vind je helaas niet terug op het kasticket. Dus, de app installeren, een account aanmaken en klaar!

Waar maaltijdcheques gebruiken?

Met maaltijdcheques kan je terecht in horecazaken, in de supermarkt, in buurtwinkels, tankstations en biowinkels. Winkels bepalen zelf of ze maaltijdcheques aanvaarden. Vaak zie je in dat geval een sticker aan het raam van de handelaars hangen. Ook via de app van je aanbieder kan je vaak via geolocatie die handelaars uit je onmiddellijke omgeving vinden.

Aanbieders maaltijdcheques

Edenred, Sodexo of Monizze zijn de drie aanbieders van maaltijdcheques in België. Wie jouw aanbieder is, hangt af van je werkgever. Zij bepalen met welke aanbieder ze samenwerken. Goed nieuws voor jou: elke aanbieder biedt min of meer dezelfde service zodat jij zorgeloos maaltijdcheques kan gebruiken, het saldo kan controleren of aangesloten handelaars vindt.

Maaltijdcheques ook voor interimjobs

Ook als je op interimbasis werkt, heb je recht op maaltijdcheques. Voorwaarde is wel dat maaltijdcheques toegekend worden aan vaste medewerkers in dezelfde functie binnen het bedrijf. Vragen? Neem contact op met het dichtstbijzijnde Accent-kantoor.

Vind een kantoor