Jongeren warm maken om voor een technische studierichting te kiezen, door aan te tonen hoe interessant en vernieuwend technische beroepen kunnen zijn. Dat was de bedoeling van de Accent Innovatiecampus dit jaar. Of we daarin geslaagd zijn? Oordeel gerust zelf!
Zo maken wij jongeren warm voor technische jobs
01-06-2021Belang van STEM onderstrepen
Technische jobs worden alsmaar meer knelpuntberoepen, doordat de uitstroom op de arbeidsmarkt groter is dan de instroom. Wij zien dan ook al jaren een groeiende discrepantie tussen het stijgende aantal technische vacatures op de arbeidsmarkt en het aanbod van het onderwijs. En da’s zonde, want wie vandaag aan een technische opleiding (of STEM-opleiding) begint, zal later moeiteloos aan de bak geraken.
Het is daarom belangrijk om jongeren te informeren over de mogelijkheden van een technische job, zeker omdat er almaar meer digitale toepassingen in zulke jobs gebruikt worden, bijvoorbeeld het gebruik van VR-brillen om ruimtes in kaart te brengen alvorens te bouwen. “Bij Accent willen we de jongeren van vandaag tonen dat technische beroepen innovatief en aantrekkelijk zijn, met het oog op de arbeidsmarkt van morgen“, aldus Anouk Lagae, CEO van Accent. “Techniek combineert analytisch nadenken met frisse creativiteit. Jongeren de kans geven om aan een project van een echte bedrijfsuitdaging samen te bouwen geeft hen extra voldoening en goesting om zelf het verschil te maken. Onze toekomstige innovaties liggen in hun handen."
Onze oplossing? De Innovatiecampus!
Dit jaar organiseerden we een wedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs, in samenwerking met Maker Faire en Fluxlab en met niemand minder dan Henk Rijckaert als peter van het project. Voor de wedstrijd werden 8 Vlaamse scholen uitgedaagd door verschillende van onze klanten, om aan de slag te gaan rond een specifiek innovatievraagstuk. Dat het ging om levensechte uitdagingen waarmee bedrijven tegenwoordig geconfronteerd worden, zoals het meten en verbeteren van de luchtkwaliteit in de klas, maakte het voor de leerlingen extra uitdagend. Besix, Tectum, Renotec, Verwater, EEG, Willemen Groep, Artes Groep en Arcadis zijn de bedrijven die dit jaar een innovatievraagstuk uitwerkten voor de school die aan hen toegewezen was.
Het hele schooljaar lang zijn de geselecteerde scholen, met een beperkte groep leerlingen, op zoek gegaan naar een oplossing voor één van deze uitdagingen. Tijdens het hele proces werden zij ondersteund door maker Henk Rijckaert en de experts van FluxLab, van brainstorm tot uitwerking. Inclusief presentatietraining van onze Accent Business School en enkele fysieke workshops de afgelopen maanden.
Tectura Netwerk Gent kaapt hoofdprijs weg
De projecten werden in de respectievelijke schoolbubbels op 1 mei voorgesteld aan de jury, die bestond uit Lieven Scheire, uitvinder en wetenschapper Anthony Liekens, wetenschapper Hetty Helsmoortel en Anouk Lagae, CEO van Accent. Het gehele evenement werd opgenomen en werd in drie afzonderlijke afleveringen uitgezonden op 20,21 en 22 mei. Tectura Netwerk Gent, een consortium van vier scholen dat een project uitwerkte voor Renotec, kaapte de hoofdprijs weg met een oplossing voor de vraag “hoe kunnen we de luchtkwaliteit in onze gebouwen in de gaten houden en verbeteren”. PTS Boom en Don Bosco Hoboken eindigden op de tweede en derde plaats, met oplossingen voor de cases van Besix (“Maak van je eigen stad een duurzame stad die klaar is voor de toekomst”) en Tectum (“Wat kunnen we met een plat dak doen, zodat het een meerwaarde wordt voor zoveel mogelijk mensen”).
Ine Van Renterghem van Tectura Netwerk Gent: “We zijn heel blij dat we van Accent de kans kregen om deel te nemen aan de Innovatiecampus en dat we hierin ook steun kregen van de provincie Oost-Vlaanderen. Onze leerlingen begonnen met veel gretigheid en goesting aan het project en groeiden doorheen het traject. Dat is volgens ons het technisch onderwijs van de toekomst: projectmatig samenwerken vanuit verschillende disciplines, onderzoekend leren en design thinking. Met veel fierheid toonden onze leerlingen hun projecten aan de jury. Deze ervaring was zeker leerrijk voor hen, en heeft hen zonder twijfel een extra boost gegeven in tijden van corona.”
Een welgemeende proficiat aan alle deelnemende scholen: PTS Boom, Don Bosco Hoboken, Tectura Netwerk Gent, BA Caputsteen, GO! Atheneum Avelgem, Campus Het Spoor, GO! Atheneum Calmeyn, GO! Talent Dendermonde. Wij hopen jullie volgend jaar zeker terug te zien!