Heeft u deze zomer een jobstudent aan boord? Wist u dat studenten vele keren kwetsbaarder zijn voor arbeidsongevallen dan ervaren medewerkers? Een zomer zonder ongevallen! Laat dat onze gezamenlijke missie zijn.
5 vuistregels voor een zomer zonder ongevallen
14-06-2024Ze zijn er, onze jobstudenten. En met veel. Met maar liefst 632.672 in 2023 om precies te zijn. 82% daarvan is aan de slag in juli, augustus en september. Een massa aan enthousiast, ontembaar potentieel staat te popelen om aan de slag te gaan in onze ondernemingen.
Potentieel waar wij als werkgevers extra zorgzaam (lees: extra veilig) mee om moeten gaan. Want dat ontembaar enthousiasme, staat ook gelijk aan extra kwetsbaar zijn voor arbeidsongevallen.
Niet onlogisch als u bedenkt dat:
- Studenten weinig ervaring hebben met een werkcontext en de bijbehorende risico’s die om de hoek loeren.
- Introductie en training er voor korte tewerkstellingen en zeker bij grote drukte soms bij inschiet.
- De assertiviteit van onze newbies heel vaak onder een dikke laag verlegenheid, onwennigheid en gereserveerdheid verstopt zit.
Gevaarlijke situaties correct kunnen inschatten en signaleren is voor onze jongste groep collega’s zo allesbehalve evident.
5 vuistregels voor een veilige studententewerkstelling
Onze taak als ervaren collega, leidinggevende of HR-professional? Dat enthousiasme koesteren, begeleiden en vormen. Hoe? Met deze 5 vuistregels zorgt u voor een veilige omgeving voor uw studenten.
1. Informeer, leer, introduceer
Hoe kort de tewerkstelling ook mag zijn, risico’s houden hier geen rekening mee. Uw student informeren over de werkomgeving en training over de veiligheidsrisico’s bij bepaalde taken zijn onontbeerlijk. Verloren tijd? Integendeel, bedenk hoeveel tijd het u kost wanneer uw jobstudent uitvalt door een arbeidsongeval.
2. Voorzie persoonlijke beschermingsmiddelen
Veiligheidsschoenen, - bril, -kledij en andere toebehoren zorgen voor extra persoonlijke veiligheid bij specifieke taken. Zorg ervoor dat u meteen alle middelen op maat van uw studenten hebt. Stap 2? Uw studenten aanleren hoe ze deze middelen correct moeten gebruiken. Want wat voor ervaren medewerkers evident is, is dat voor onervaren studenten vaak niet.
3. Check, check, dubbelcheck op gevaarlijke situaties
Voer als leidinggevende regelmatig controles uit op de beschermingsmiddelen, het correct gebruik ervan, op de veiligheidsmaatregelen en detecteer de gevaarlijke situaties. Plan deze actief en consequent in. Alleen zo garandeert u dat u niets over het hoofd ziet.
4. Regel een buddy voor uw jobstudenten
Duid voor elke jobstudent een ervaren collega aan die de jobstudent wegwijs maakt op de werkvloer. De buddy ondersteunt de student bij diens taken, geeft tips en zet op weg. Maar de onzichtbare meerwaarde? Dat is uw studenten een scherp oog voor veiligheid bijbrengen en ze een toegankelijk klankbord geven.
5. Werkomstandigheden aanpassen
Studenten missen inzicht in een werkcontext zoals wij als professionals die intussen al moeiteloos doorzien. Daarnaast zijn ze fysiek vaak nog niet in staat om dezelfde werklast als vaste medewerkers te trotseren. Dat is nu eenmaal eigen aan hun leeftijd en levensfase. Daarom is het essentieel om de werklast en omstandigheden aan te passen aan de mogelijkheden van de studenten. Weet dat verschillende werkomstandigheden bovendien verboden terrein zijn voor studenten. Informeer u correct.
Hulp nodig?
Heeft u vragen over wat al dan niet toegestaan is? Op zoek naar extra tips? Neem gerust contact op met onze collega’s die van dit thema hun persoonlijke missie maken: risk@accentjobs.be.