Help mee vluchtelingen aan het werk te zetten

11-04-2024
Refugees2work

Dat we alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat uw knelpuntvacatures ingevuld worden, zoveel is zeker. Of dat nu met lokaal of internationaal talent is, we zetten al onze gespecialiseerde kennis in om met u mee te denken. En dat doen we ook omgekeerd. Zo zetten we ook specifieke projecten op touw om bijvoorbeeld vluchtelingen die in afwachting zijn van de gunning van het vluchtelingenstatuut kennis te laten maken met onze Belgische arbeidsmarkt. En daarvoor hebben we u nodig.


Get to know Refugees2Work

Refugees2Work brengt bedrijven tot in opvangcentra. Werkgevers maken er kennis met het potentieel onder de bewoners. De mensen zelf stellen zich dan weer open voor onze Belgische manier van werken.

 • We leren ze de do’s en don’ts over solliciteren.
 • Wat ze mogen verwachten van een sollicitatiegesprek
 • We brengen hun competenties en ervaringen in kaart die matchen met onze bedrijven. 


Stel uw vacatures voor

Om mensen uit de asielcentra aan de slag te helpen, hebben we natuurlijk open-minded werkgevers nodig. Stap in het Refugees2Work-project, geef uw vacatures door en laat u begeleiden in het hele proces. We helpen werkgevers het perspectief van de kandidaten te zien en omgekeerd. Finaal spreekt u een nieuwe doelgroep aan voor uw vacatures. 

 

Van deelnemen tot aanwerven: dit mag u verwachten

Uw nieuwsgierigheid is getriggerd want u wil een extra pool van bijzonder gemotiveerde talenten kansen geven? U haalt bovendien alles uit de kast om uw openstaande vacatures in te vullen? Ga alvast in gesprek met de jobcoaches van Jobroad en Accent en overweeg of deze formule waardevol is voor uw bedrijf. 

 

Van a tot z: het traject
 1. Start met een kennismakingsgesprek met de Jobroad-specialisten. Wat mag u verwachten, over welk engagement gaat het? Hoe helpt het uw organisatie vooruit? Kom alles te weten.
 2. Gaat u ervoor? Dan bespreekt u vervolgens samen met de begeleiders van Jobroad en Accent de vacatures die u voor ogen heeft: wat is essentieel voor deze job, wat moet een kandidaat kennen, kunnen of aanleren ?
 3. Neemt u deel, dan nodigen we u uit voor een kickstart. Tijdens een interactieve workshop  krijgt u inzicht in de eigenheden van de doelgroep en wat het inhoudt om hen tewerk te stellen.
 4. Medewerkers van Jobroad screenen de kandidaten op hun competenties voor uw vacatures en ontfermen zich over de juridische toegang tot de arbeidsmarkt.
 5. Kandidaten worden aan u voorgesteld via de principes van blind hiring. U ontmoet de kandidaten en gaat met hen in gesprek. Een projectmedewerker begeleidt het volledige proces.
 6. Geïnteresseerde kandidaten komen op verkenning in de werkomgeving. U geeft ze extra inzicht in de vacature en gaat verder met hen in gesprek.
 7. U beslist daarna of u met de kandidaat in zee gaat of niet.
 8. U heeft het meeste kans op een geslaagde samenwerking als uw bedrijf zich in de buurt van één van de asielcentra bevindt. Deze kandidaten hebben geen wagen ter beschikking en verplaatsten zich met de fiets of het openbaar vervoer.

   

Deelnemen of niet? 

U heeft in elk geval weinig te verliezen. U zit aan het stuur en beslist finaal wie u aan boord haalt. Dat u er verruimde blik en msschien wel eens een waardevolle vaste collega aan overhoudt is reden genoeg, niet?

 

 

Hoe bedrijven op een samenwerking terugkijken


Colmar NV. België

"Mijn eerste kennismaking met Refugees2work vond plaats tijdens een bezoek aan het opvangcentrum in Moeskroen. Dit bezoek heeft mijn perspectief op vluchtelingen volledig veranderd ten opzichte van wat de media ons vaak laat zien. Het heeft een diepe indruk op me achtergelaten. Deze mensen zijn enorm gemotiveerd en vastbesloten om een nieuw leven op te bouwen. Aan mijn collega’s in andere bedrijven: aarzel niet om deze mensen een kans te geven binnen jullie organisatie. Bij ons heeft het geholpen om moeilijk in te vullen vacatures op te lossen. De goede samenwerking met onder andere Alina, Aristide en Stephanie heeft mij doen besluiten om deel te nemen aan dit project.”      

HRBP, Colmar NV. België

 

EMAC Belgium

“Nogmaals bedankt voor het bezoek aan het centrum twee dagen geleden. Dit heeft me echt geholpen om de situatie van de vluchtelingen beter te begrijpen en heeft me diep geraakt… Ik ben naar Mamadou en Alain gegaan om hen uit te leggen dat we hen de mogelijkheid zullen bieden om niet alleen hun werkkleding, maar ook hun persoonlijke kleding, bij EMAC te wassen." 

L.M., zaakvoerder EMAC Charleroi

 

 

Interesse? Ontvang meer info over volgende trajecten

 • Berlaar: kick-off workshop 14/05/2024
 • Luik: kick-off workshop 17/09/2024
 • Kapellen: kick-off workshop 19/11/2024
 
Neem contact op met Aristide Bandora, Projectcoördinator bij refugees2Work via aristide.bandora@jobroad.be