Polen, Roemenië: u was fantastisch

09-11-2023
Polen, Roemenië: u was fantastisch

Rekruteren doen veel bedrijven al lang niet meer uitsluitend binnen onze landsgrenzen. Zo heeft één op de vijf medewerkers in de bouw- en logistieke sector intussen een buitenlandse achtergrond. In de industrie is dit vijftien procent. 


Belangrijke talentenvijvers

Belangrijkste landen waar België haar internationale talenten rekruteert zijn op vandaag Polen en Roemenië, gevolgd door andere Centraal Oost-Europese landen. (bron: Whitepaper internationaal rekruteren – trends & evoluties)

Landen waar de collega’s van onze Foreign-divisie nauwe banden mee onderhouden. Veel van onze collega’s hebben zelf een Roemeense of Poolse achtergrond en kennen dus zowel hun land van herkomst als België even goed. Landen waar we ook bedrijven naartoe willen brengen. Waarom? Omdat elkaars achtergrond begrijpen het beste recept is om struikelblokken in samenwerkingen te tackelen.

“Eén op de vijf medewerkers in de bouw- en logistieke sector heeft intussen een buitenlandse achtergrond. In de industrie is dit vijftien procent.”

Cultuurverschillen op de werkvloer

Daarom trokken we met een selectie van bedrijven en Accent-collega’s naar de oorsprong. Naar Cluj-Napoca in Roemenië en Warschau in Polen. Met als doel: voeling krijgen met de cultuur en gewoontes van internationale collega’s. Leuke extra, de kruisbestuiving onder het gezelschap.

Hoe dat is meegevallen? Neem een serieuze schep actie, een snuifje culinaire ontdekkingen en een waterval van verhalen uitwisselen en je krijgt deelnemers die met opgeladen batterijen en extra inzichten naar de orde van de dag terugkeren.

Hoe de deelnemers zo’n deep dive in de culturen van buitenlandse collega’s ervaren hebben?