Uitzendwerk is motor voor de arbeidsmarkt

17-10-2024
Uitzendwerk is motor voor de arbeidsmarkt

Uitzendarbeid speelt een cruciale rol bij een mobiele en dynamische arbeidsmarkt en ondersteunt de loopbanen van een belangrijke groep werknemers. Zo blijkt uit onderzoek van Federgon, de federatie van HR-dienstverleners.


Federgon, de federatie van HR-dienstverleners in België, lanceerde de resultaten van hun studie naar de rol van uitzendarbeid op de loopbanen van werknemers.

De studie brengt loopbaanpaden over 9 jaar in rekening en komt zo tot grondige inzichten.

  • 72% van de uitzendkrachten blijft gedurende 5 jaar na aanwerving aan het werk
  • Uitzendwerk biedt kansen aan kansarmere profielen om door te stromen naar langdurige tewerkstelling
  • Meer dan 25% van de uitzendkrachten gebruikt de uitzendsector als transitiekanaal om van job te veranderen
     

Het onderzoek bevestigt het belang van uitzendarbeid voor de Belgische arbeidsmarkt. Uitzendarbeid speelt een cruciale rol bij een mobiele en dynamische arbeidsmarkt en ondersteunt de loopbanen van een belangrijke groep werknemers.
 

Belangrijk aandeel

In 2019 werd 5,6% van alle loontrekkende jobs ingevuld door uitzendkrachten, een aantal dat bleef stijgen sinds 2013. Het marktaandeel van de uitzendsector, gemeten in voltijds equivalente jobs, bedraagt 3,4%.
 

Wie doet uitzendwerk?

Uitzendkrachten zijn voornamelijk jong en mannelijk: 61,7% is man en 58,8% is jonger dan 35 jaar. Wat betreft opleidingsniveau is 16,6% hooggeschoold, 37,8% middengeschoold en 26,7% kortgeschoold. Veel uitzendkrachten wonen nog bij hun ouders of hebben een partner en kinderen.
 

Uitzendwerk biedt kansen

De uitzendsector biedt opvallend ook kansen voor mensen van niet-Belgische origine. In het vierde kwartaal van 2019 had 74,4% van de uitzendkrachten de Belgische nationaliteit, terwijl 46% van Belgische afkomst was. Dit aandeel is lager dan in de volledige bevolking op actieve leeftijd.
 

Meer weten? 
Alle inzichten en resultaten vindt u in de Federgon- paper uitzendwerk