Heb ik recht op een eindejaarspremie?

18-11-2024
Eindejaarspremie

Een extraatje zo net voor de feestdagen? Oh jawel. Laat die eindejaarspremie of 13de maand maar komen! Hoewel een eindejaarspremie geen wettelijke verplichting is, hebben de meeste werkende Belgen er wel recht op. Hoe dat precies zit en waar je rekening mee moet houden? We scheppen hieronder duidelijkheid.
 

Wat is een eindejaarspremie?

Een eindejaarspremie is extra loon dat je ontvangt op het einde van het jaar. Hoe hoog het bedrag is, is afhankelijk van verschillende factoren. Meestal komt het in de buurt van een extra maandloon. Vandaar dat velen het ook een 13de maand noemen. Eindejaarspremies worden als loon betaald, wat betekent dat er belastingen en socialezekerheidsbijdragen op van toepassing zijn.
 

Hoe wordt de eindejaarspremie berekend?

De eindejaarspremie is voor veel mensen een leuk extraatje, maar hoe wordt ze precies berekend? Meestal komt het neer op een extra bruto maandloon. Als je niet het hele jaar hebt gewerkt, wordt de premie pro rata berekend. Stel dat je 7 maanden aan de slag was, dan krijg je 7/12 van je maandloon. In sommige sectoren moet je wel eerst een bepaalde tijd gewerkt hebben (anciënniteit) om er recht op te hebben. En vergeet niet: net als bij je gewone loon gaan er ook sociale bijdragen en belastingen af, dus het netto bedrag zal wat lager uitvallen. Hoe het precies berekend wordt, hangt af van je sector en de cao (collectieve arbeidsovereenkomst).
 

Wie heeft recht op een eindejaarspremie?

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, is je werkgever verplicht om je een eindejaarspremie uit te betalen. Wordt er in jouw sector geen 13de maand uitgekeerd? Dit wil niet automatisch zeggen dat je geen premie krijgt. De cao of het arbeidsreglement van je bedrijf kunnen alsnog voorschrijven dat er een eindejaarspremie moet uitbetaald worden. Sommige werkgevers kiezen er ook zelf voor om een 13de maand te geven aan hun personeel.
 

Eindejaarspremie voor bedienden

Als bediende heb je meestal recht op een eindejaarspremie, en dat wordt vaak geregeld via de cao van je sector of bedrijf. In de meeste gevallen is dit een volledig maandloon, als je aan de anciënniteitsvoorwaarden voldoet. Nog geen volledig jaar in dienst? Dan krijg je gewoon een deel van de premie, berekend op basis van het aantal dagen dat je al gewerkt hebt.
 

Eindejaarspremie voor arbeiders

Voor arbeiders hangt de eindejaarspremie af van de sector waarin ze werken, en dat kan nogal verschillen. In veel sectoren ligt die premie vast in een cao, en vaak krijg je een volledig brutomaandloon. Maar net als bij bedienden geldt: als je niet het hele jaar hebt gewerkt, krijg je de premie pro rata. Arbeiders hebben meestal minder anciënniteit nodig om in aanmerking te komen voor de eindejaarspremie, hoewel dit per sector kan verschillen.

 

Eindejaarspremie voor interimmedewerkers

Of je ook recht hebt op een eindejaarspremie als je werkt via interim? Zeker. Al zijn de spelregels anders dan bij vaste medewerkers. Als interimmedewerker moet je minstens 65 dagen gewerkt hebben in een 5-dagenstelsel (of 78 dagen in een 6-dagenstelsel), en dat tussen 1 juli van vorig jaar en 30 juni van dit jaar. De premie wordt pro rata berekend op basis van het aantal dagen dat je als uitzendkracht hebt gewerkt.
 

Wanneer wordt de eindejaarspremie uitbetaald?

Meestal krijg je je eindejaarspremie in december uitbetaald, ongeveer op hetzelfde moment als je loon van die maand. Ideaal om je kerstcadeaus of skivakantie te betalen!

 

Eindejaarspremie bij ontslag

 

Wat met je eindejaarspremie bij ontslag krijgen?

Je ontslag krijgen of zelf opstappen? Maakt wel degelijk een verschil als het over je eindejaarspremie of 13de maand gaat. Als je ontslagen wordt, moet je eindejaarspremie wettelijk gezien uitbetaald worden als er een cao of overeenkomst is waarin de regeling voor een eindejaarspremie voorzien is. Zelfs als er niets expliciet vermeld staat over ontslag.
 

Wat met je eindejaarspremie bij ontslag geven?

Je beslist om zelf je job op te zeggen? Dit is meestal het minst gunstige scenario. Want het is niet gegarandeerd dat je dan sowieso nog recht hebt op een eindejaarspremie. Alles is afhankelijk van de sectorale cao, de bedrijfs-cao of je arbeidsovereenkomst. In sommige gevallen heb je nog recht op een premie in verhouding met het aantal maanden dat je gewerkt hebt. In andere gevallen moet je een bepaalde anciënniteit opgebouwd hebben. Maar heel vaak heb je helemaal geen recht meer op je eindejaarspremie wanneer je je ontslag geeft. Belangrijk dus om je goed te informeren.
 

Eindejaarspremie bij ziekte

Wat met je eindejaarspremie bij ziekte? Een eindejaarspremie wordt doorgaans berekend op basis van je effectieve prestaties. Toch tellen sommige periodes waarin je niet werkt vaak ook mee voor de berekening van je premie. Dit vind je meestal ook expliciet terug in de cao waarin de afspraken vermeld staan. Meestal zijn ziekteperiodes met gewaarborgd loon, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld. En tellen ze dus mee voor de berekening van je eindejaarspremie.

Tip! Wil je zelf nakijken wat er in de cao van het paritair comité staat waarvoor je werkt? Dat kan. Via de website van FOD WASO vind je alle sectorale cao’s terug. Geef je paritair comité in (dit vind je terug op je loonfiche) en geef onderaan de term ‘eindejaarspremie’ in.
 

Eindejaarspremie net in dienst

Of je recht hebt op een eindejaarspremie als je nog maar net in dienst bent, hangt af van de sector waarin je werkt en de afspraken in de cao of je arbeidsovereenkomst. Vaak geldt er een anciënniteitsvoorwaarde, waarbij je een minimum aantal maanden in dienst moet zijn, bijvoorbeeld 6 maanden of een volledig kalenderjaar, voordat je recht hebt op de volledige premie. In sommige gevallen krijg je echter een pro rata berekening van de premie, wat betekent dat je een deel van de eindejaarspremie ontvangt op basis van het aantal maanden dat je gewerkt hebt. Het is belangrijk om de cao of arbeidsovereenkomst te raadplegen voor de specifieke regels die in jouw geval van toepassing zijn.

 

Vragen over je eindejaarspremie als uitzendmedewerker?

Neem contact op met je dichtstbijzijnde Accent-kantoor