Heb ik recht op vakantiedagen?

03-10-2023
vakantiedagen en vakantiegeld

Arbeider, bediende of uitzendmedewerker. Voltijds of deeltijds aan de slag. Iedereen heeft recht op vakantiedagen, maar hoeveel precies? Dat hangt af van jouw persoonlijke werksituatie. Verwarrend? We zetten het voor jou graag duidelijk op een rijtje.


Recht op vakantiedagen

Het is simpel. Als je werkt, heb je recht op vakantiedagen. De algemene regel is: hoe meer je in het lopende jaar werkt, hoe meer vakantiedagen je opbouwt voor het jaar nadien. Vandaar de termen vakantiedienstjaar (het jaar waarin je je rechten opbouwt) en vakantiejaar (het jaar waarin je vakantie opneemt).

Het wettelijk minimum aantal vakantiedagen is als volgt bepaald:

  • Heb je voltijds gewerkt in een 6-dagen werkweek? Dan heb je recht op 24 vakantiedagen.
  • Heb je voltijds gewerkt in een 5-dagen werkweek? Dan heb je recht op 20 vakantiedagen.
  • Heb je deeltijds gewerkt of geen volledig jaar, dan worden je vakantiedagen in verhouding opgebouwd.
  • Goed om te weten: naast vakantiedagen heb je uiteraard ook nog recht op de wettelijke feestdagen. Nog 10 extra dagen extra erbij. Daar zeggen we geen neen tegen

Vakantiedagen als arbeider

Vakantiedagen als arbeider worden berekend in functie van de gepresteerde én gelijkgestelde dagen in het vakantiedienstjaar. Onder gelijkgestelde dagen verstaan we dagen waarop je niet werkt, maar die toch meetellen voor de opbouw van je vakantie. Denk aan ziekte of moederschapsverlof bijvoorbeeld. Hoeveel dagen je opbouwt, is afhankelijk van het arbeidsstelsel waarin je werkt. In de vakantiedagentabel op de site van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie kan je terugvinden hoeveel vakantiedagen je als arbeider krijgt per gewerkte dag.

Vakantiedagen als bediende

Vakantiedagen voor bedienden worden berekend op basis van het aantal gewerkte maanden in het vakantiedienstjaar. Je hebt als bediende recht op twee volle vakantiedagen per gewerkte maand, gerekend in een 6-dagenstelsel. Om te verrekenen naar het klassieke 5-dagenstelsel trek je per 6 vakantiedagen, 1 dag af.

Heb ik recht op vakantiedagen als interimmedewerker?

Zeker. Vast of interim: recht op vakantiedagen heb je sowieso. Meer nog, vakantiedagen voor interimmedewerkers worden net zoals voor vaste medewerkers berekend op de werksituatie van het vorige jaar. Dezelfde principes zoals bij arbeiders en bedienden gelden dus ook voor uitzendmedewerkers.

En wat met je vakantiegeld? Net als vakantiedagen heb je ook recht op vakantiegeld. En dat is best een mooi extraatje. Het zelfde principe is hier van toepassing. Jouw werksituatie in het vakantiedienstjaar bepaalt hoeveel vakantiegeld je ontvangt.

Meer weten?

Vragen over jouw vakantiedagen als uitzendmedewerker? Neem contact op met jouw dichtstbijzijnde kantoor.