Heb je als schoolverlater recht op een uitkering?

30-07-2015
uitkering schoolverlater

Pas afgestudeerd en nog geen job gevonden? Dan vraag je je waarschijnlijk af of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering. Als schoolverlater ontvang je (helaas) niet onmiddellijk een uitkering. Om een uitkering te ontvangen als schoolverlater moet je eerst de wachttijd of beroepsinschakelingstijd (BIT) doorlopen. Hoe je deze wachttijd start en hoelang het duurt voor je als schoolverlater een uitkering ontvangt lees je hier. 


Wat is de wachttijd als schoolverlater? En hoelang duurt het? 

Als schoolverlater zonder job ontvang je niet onmiddellijk een inschakelingsuitkering. Voor je deze uitkering ontvangt, moet je eerst de wachttijd of beroepsinschakelingstijd, doorlopen. Deze beroepsinschakelingstijd duurt sinds 2012 voor iedereen even lang, ongeacht je leeftijd. Elke schoolverlater moet 310 dagen (12 maanden) wachten voor dat hij recht heeft op een uitkering. 

Wanneer moet je deze wachttijd doorlopen? 

Als je in eerste zit afstudeert of als je je studies beëindigt aan het einde van het schooljaar, dan start je beroepsinschakelingstijd op 1 augustus. Let op! De wachttijd start op voorwaarde dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij de VDAB. Vond je vóór 1 augustus een job? Dan begint je wachttijd als schoolverlater automatisch te lopen. 

Als je afstudeert in tweede zit of je beëindigt je studies tijdens het schooljaar, dan start je beroepsinschakelingstijd op de dag dat jij je inschrijft als werkzoekende. Ook als je een thesisjaar doet, start je wachttijd als je je inschrijft als werkzoekende bij de VDAB. 

Wanneer ontvang je als schoolverlater een uitkering? 

Je zocht je suf naar een job, maar vond na een heleboel pogingen toch geen werk? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering zodra de 310 dagen van je wachttijd verstreken zijn. Deze inschakelingsuitkering is niet hetzelfde als een werkloosheidsuitkering! Een inschakelingsuitkering is een uitkering voor schoolverlaters die nog niet voldoende arbeidsdagen presteerden. Op een werkloosheidsuitkering heb je pas recht als je na een tijd werken, zonder werk valt. Hier wordt, op basis van je brutoloon, een uitkering berekend. 

Ben je op zoek naar een eerste job? Bekijk dan eens onze  openstaande vacatures of neem contact op met een Accent-kantoor in de buurt